Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zachraňte přeštická prasátka

1 046 zhlédnutí
Average: 3 (9 hlasování)
Přeštické černostrakaté prase je české plemeno, které vzniklo křížením ve druhé polovině 19. století. Dnes ho najdete na seznamu ohrožených národních plemen, ačkoli jeho maso patří k dokonalým pochoutkám. Rozdíl mezi běžným vepřovým a masem z přeštického prasete poznáte podle struktury, ale především charakteristické chutě a vůně. Oblíbili si ho i ti, kteří se jinak vepřovému masu vyhýbají. Přeštické prase roste pomaleji než běžná prasata z velkochovů či dovozů. Jeho chov je proto ekonomicky náročný. Apetit není jediný, kdo by ho rád viděl na českých talířích častěji. V boji za záchranu tohoto ojedinělého plemene se angažují například pražský řezník František Kšána, šéfkuchař Paul Day či Josef Sklenář, majitel biofarmy Sasov. Ať už to zní jakkoli, pravdou je, že čím více přeštíků sníme, tím více jich bude. Pomozte spolu s Apetitem zachránit ohrožené národní plemeno a pusťte se s chutí do nich.

Přidat komentář