Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žloutkové věnečky s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 113
Více než hodinu Pro zkušené Na 10 věnečků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5575 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 334 g
Tuky 372 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žloutkové věnečky prostě stojí za to umět. Naučte se pravé odpalované těsto i poctivý krém ze žloutků přímo od šéfcukrářky Café Imperial, přidejte našlehanou smetanu a jahody… A ocitnete se v ráji!

Suroviny

slunečnicový olej 50 g
sůl špetka
vejce 3 ks
Na krém
mléko 500 ml
Na ozdobu
jahody 600 g
na poprášení

Postup

1

Na oleji nechte spařit mouku. 

2

Hrnec se spařenou moukou sejměte z ohně, za občasného promíchání nechte zchladnout a pak po jednom přidávejte vejce a pomocí ručního hnětače je vždy pečlivě zapracujte. Počítejte s tím, že to jde pomalu – těsto by mělo být zcela hladké a neměly by v něm být žádné hrudky.

3

věnečky - příprava těsta a pečení

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení a pomocí cukrářského sáčku na něj nakreslete věnečky. Klasické mají průměr okolo 4 cm; větší, které se plní jahodami, udělejte osmicentimetrové. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. Věnečky krásně nabudou.

5

Během pečení neotvírejte troubu – odpalované těsto by kvůli nárazu studeného vzduchu splasklo. Správně upečený věneček nesmí při pečení takzvaně ,spadnout‘, má krásně zlatavou barvu, a když dva ještě teplé kousky třete o sebe, měly by vydávat šustivý zvuk. Hotové věnečky nechte vychladnout.

6

Zchladlé věnečky lehce změknou a zvláční. Položte je na pracovní plochu a menším nožem s pilkou je v polovině podélně rozřízněte. Vnitřek by měl být téměř dutý. Těsně před podáváním věnečky naplňte krémem a jahodami; podrobnosti najdete na vedlejší straně.

7

JAK PŘIPRAVIT KRÉM

  • Utřete vejce - Žloutky vyklepněte do hrnce o objemu více než půl litru, přidejte cukr, promíchejte a přisypte mouku.
  • Svařte mléko - Mléko přelijte do hrnce, vydlabejte do něj obsah jednoho vanilkového lusku a přiveďte k varu. Občas promíchejte.
  • Spojte - Mlékem s vanilkou přelijte vaječnou směs, dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu – krém krásně zhoustne.
  • Přimíchejte smetanu - Žloutkový krém nechte zcela zchladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji přimíchejte ke krému.

příprava krému na věnečky

  • Naplňte- Krém špachtlí přendejte do cukrářského sáčku se širší hubičkou a naplňte spodní díly věnečků.
  • Přidejte jahody - Omyjte je, osušte a nakrájejte na plátky. Jeden přes druhý je pak naskládejte na krém.
  • Spojte - Přiklopte vrchní díl – nemusíte nijak tlačit, vrchní klobouček na spodním věnečku krásně sedí.
  • Pocukrujte - Nakonec věneček poprašte cukrem. Krém, jahody ani těsto nic víc nepotřebují.

plnění věnečků

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč