Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Červená řepa po burgundsku

4 685 zhlédnutí
Average: 4 2 hlasování

Po burgundsku nemusíte připravovat jen hovězí! Jak na lahodnou červenou řepu po burgundsku si pěkně krok za krokem ukážeme v tomto videu. Chutnat bude nejen veganům, vegetariánům a milovníkům řepy, ale i těm, kteří řepu obvykle moc nemusejí.

 

Červená řepa po burgundsku

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na klínky
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 8 malých červených řep, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
  • 4 střední mrkve, nakrájené příčně na špalíky
  • 3 snítky čerstvého tymiánu + odrhnuté lístky k podávání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 250ml suchého červeného vína
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2–3 žampiony portobello, nakrájené na silnější plátky
  • 10 malých bílých žampionů 
  • 10 šalotek
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody (nemusí být)

 

Postup:

1 Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Pak přidejte česnek, opečte jej a přidejte řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, zalijte vše červeným vínem a zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy a vařte na mírném plameni 40 minut.

2 Mezitím v pánvi rozpalte olej, ztlumte plamen a orestujte na něm nakrájené i celé žampiony a šalotky doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte a opepřete
a odložte stranou.

3 Po 40 minutách ochutnejte omáčku, osolte ji a opepřete, a případně zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě. Do hrnce přidejte orestované žampiony se šalotkami a nechte ještě asi 10 minut provařit. Podávejte s pečivem či bramborovou kaší. 

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Toto jsem vařila několikrát, je to výborné. Nicméně, myslím, že je v receptu uvedeno příliš mnoho tekutiny a málo žampionů. Budete-li se držet přesně receptu, vyjde vám z toho polévka. Vývaru, hovězího, tam dávám dvě deci (případě přidám, když je třeba) a žampionů aspoň třikrát víc, než je uvedeno v receptu. Když přidáte batáty nebo topinambury, které se velmi ochotně rozvaří, budete mít i zahuštěnou šťávu.

Přidat komentář