Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

4 501 zhlédnutí
Average: 3.4 7 hlasování

Kakaové sušenky vonící máslem... Křupavé lískové oříšky na povrchu... Důlek plněný hříšně lahodnou čokoládovou náplní... Ne, to není sen! To je jeden z nových druhů cukroví, které jsme pro vás připravili do letošního vánočního čísla Apetitu. Jsou naprosto neodolatelné a z talíře s cukrovím zmizí jako první. Vyzkoušejte je také!

 

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Ingredience:

  • 120g másla, změklého
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • 150g hladké mouky
  • 40g kakaa holandského typu
  • špetka soli
  • 60g loupaných lískových ořechů, najemno nasekaných (viz Něco navíc)

 

Na náplň:

  • 90g tmavé čokolády
  • 30ml smetany ke šlehání
  • 20g másla
  • 15ml Baileys nebo jiného oblíbeného alkoholu (Kahlua, amaretto, frangelico)

 

Postup:

1 Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte žloutek, mléko a semínka vanilky. V jiné misce promíchejte mouku, kakao a sůl a směs prosejte přes jemné síto. Přidejte moučnou směs k máslové a míchejte a hněťte, dokud se nespojí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky a tvarujte z něj kuličky o průměru cca 2 cm. Každou kuličku vyválejte v sekaných oříšcích a položte na plech. Mezi kuličkami nechte alespoň 5 cm rozestup. Do každé kuličky vtlačte konec vařečky (nebo palec), čímž se zploští a vytvoří se v ní důlek. Pečte 10–12 minut, až budou sušenky pevné na dotek. Nechte vychladnout.

Čokoládu, smetanu a máslo opatrně zahřívejte ve vodní lázni a míchejte, dokud se dokonale nespojí. Stáhněte a vmíchejte Baileys. Pomocí lžičky naplňte důlek v každé sušence krémem. Nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC

Máte-li jen neloupané lískové ořechy, krátce je opražte na pánvi, a když začnou vonět a uslyšíte šustění a praskání, nasypte je do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupku. Pak je nechte vychladnout a nasekejte. 

reklama

Přidat komentář