Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňové noky se šalvějovým máslem

13 793 zhlédnutí
Average: 3.4 (10 hlasování)

Dýně milujeme na všechny možné způsoby! Polévka, rizoto, bábovka,... Pokud se téhle podzimní suroviny také nemůžete nabažit, zkuste jednoduché a přitom skvělé dýňové noky s šalvějovým máslem! Můžete je podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k dušenému masu.

 

Dýňové noky s šalvějovým máslem

Ingredience:

  • 1 kg dýně hokkaido, oloupané, zbavené semen, nakrájené na 3cm kousky (cca 700 g po očištění)
  • olivový olej
  • cca 200–250 g hladké mouky 00
  • 1,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky mletého bílého pepře (nebo podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř
  • 120 g másla, nasekaného
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • parmazán k podáváním

 

Postup:

1 Na noky předehřejte troubu na 200 °C. Pečicí plech vyložte papírem. Dýni rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, lehce ji pokropte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 200°C. Přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

2 Na dýni prosejte mouku. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a jemně hněťte 3 minuty. Propracované těsto rozdělte na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte ho na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku.

3 Čtvrtinu noků vsypte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu a pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami noků.

4 V rendlíku rozehřejte máslo. Když začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 minuty dozlatova. Osolte a opepřete. Hotovým máslem polijte noky rozdělené do talířů. Ozdobte hoblinami parmazánu.

Související

endpoints endpoints

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nikdy bych nevěřila, že šalvějové máslo bude něco tak zásadního pro výslednou chuť! Noky milujeme a uměla bych si je představit i na sladko, třeba s mákem nebo povidly. Moje vlastní recenze tohoto receptu také na blogu https://www.pruhovaneleto.cz/samostatny-prispevek/recepty-z-dyne

Přidat komentář