Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňové noky se šalvějovým máslem

5 165 zhlédnutí
Average: 3.5 4 hlasování

Dýně milujeme na všechny možné způsoby! Polévka, rizoto, bábovka,... Pokud se téhle podzimní suroviny také nemůžete nabažit, zkuste jednoduché a přitom skvělé dýňové noky s šalvějovým máslem! Můžete je podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k dušenému masu.

 

Dýňové noky s šalvějovým máslem

Ingredience:

  • 1 kg dýně hokkaido, oloupané, zbavené semen, nakrájené na 3cm kousky (cca 700 g po očištění)
  • olivový olej
  • cca 200–250 g hladké mouky 00
  • 1,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky mletého bílého pepře (nebo podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř
  • 120 g másla, nasekaného
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • parmazán k podáváním

 

Postup:

1 Na noky předehřejte troubu na 200 °C. Pečicí plech vyložte papírem. Dýni rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, lehce ji pokropte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 200°C. Přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

2 Na dýni prosejte mouku. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a jemně hněťte 3 minuty. Propracované těsto rozdělte na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte ho na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku.

3 Čtvrtinu noků vsypte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu a pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami noků.

4 V rendlíku rozehřejte máslo. Když začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 minuty dozlatova. Osolte a opepřete. Hotovým máslem polijte noky rozdělené do talířů. Ozdobte hoblinami parmazánu.

Související

endpoints endpoints
reklama

Přidat komentář