Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný koláč

5 660 zhlédnutí
Average: 2.5 10 hlasování
 

Jablečný koláč

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 240 g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kostičky + na vymazání formy
  • 90 – 120 ml ledové vody
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného či bílého vinného octa
  • 1 velké vejce

 

Náplň:

  • 1, 8 kg jablek (hmotnost před oloupáním a vykrájením) – 900 g nakrájených
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky skořice
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 50 g krupicového cukru (řiďte se kyselostí jablek)
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 70 g mletých vlašských ořechů (lze vynechat)

 

Na dokončení:

  • 1 rozšlehané vejce na potření koláče
  • 1-2 lžíce krupicového cukru

 

Postup:

1 Do mísy robotu nasypte mouku, cukr, sůl a krátce promíchejte. Přidejte máslo a několika pulzy zapracujte. Přidejte vodu, citronovou šťávu a vejce. Propracovávejte, dokud se těsto nespojí. Vyklopte na vál. Krátce propracujte. Rozdělte na poloviny. Obě poloviny zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinové fólie a uložte na 30 minut do lednice.

2 Polovinu těsta rozválejte na plát o síle 4 mm. Vyložte jím formu o průměru 26-28 cm. Urovnejte, vtlačte do prohlubní a zazáplatujte praskliny. Přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno propíchejte vidličkou. Uložte na 30 minut do lednice. Druhou polovinu těsta spojenou s odřezky rozválejte na plát o síle 4 mm. Rozkrájejte na proužky o síle 2 cm. Naskládejte na tác vyložený papírem na pečení a uložte na 30 minut do lednice.

3 Jablka, citronovou šťávu, cukr, kukuřičný škrob, javorový sirup a skořici dobře promíchejte.

4 Dno korpusu posypte vlašskými ořechy. Na ořechy navršte jablečnou náplň. Okraj koláče potřete rozšlehaným vejcem. Zapleťte mřížku z proužků těsta (viz Něco navíc). Okraje těsta přitlačte k sobě a přesahy odkrojte. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem. Jemně posypte krupicovým cukrem. Pečte v troubě rozpálené na 180°C zhruba 60-70 minut. Po 45 minutách přikryjte alobalem.

NĚCO NAVÍC

Polovinu připravených pruhů vyrovnejte na připravený koláč naplněný jablky. Ohněte vždy dva pruhy a dva nechte neohnuté. Budou se tedy střídat ohnuté a neohnuté dvojice. Kolmo na směr první poloviny pruhů položte na koláč dva pruhy a ohnuté pruhy přeložte zpět přes tyto kolmé. Ohněte dvojice, které v předchozím kroku ohnuté nebyly. Opět vložte dva kolmé pruhy a přeložte ohnuté pruhy zpět. Takto střídejte ohýbané pruhy a vkládejte nové, dokud nebude mřížka kompletní. 

reklama

Přidat komentář