Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohová štóla

4 943 zhlédnutí
Average: 3 3 hlasování

Tradičně se štóla na rozdíl od vánočky peče s předstihem, aby se stihla rozležet. Tuhle tvarohovou však můžete jíst okamžitě, je totiž krásně vláčná. Upečte ji rodině k snídani, aby vám nechodili tajně mlsat cukroví... 

 

Tvarohová štóla

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 100g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 250g tučného tvarohu
  • špetka soli
  • 3 lžíce rumu tuzemáku
  • 250g másla, změklého
  • 150g rozinek, propláchnutých
  • 100g barevného kandovaného ovoce
  • 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
  • 100g loupaných mandlí, nasekaných
  • 150g marcipánu
     

NA POTŘENÍ

  • 70–100g másla, rozpuštěného
  • 120–150g moučkového cukru
     

Postup:

1 Mouku prosejte s kypřicím práškem, přidejte oba cukry, vejce, tvaroh, špetku soli, rum a máslo. Vypracujte hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle. Těsto přikryjte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta vyválejte obdélník a do středu položte váleček z marcipánu. Jednou z delších stran zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch – měla by vzniknout vlna. Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut dozlatova.

3 Upečenou ještě horkou štólu potřete opakovaně máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta a postup opakujte do spotřebování másla. Pak ji hustě posypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu. 

reklama

Přidat komentář