Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční nádivkové muffiny

3 872 zhlédnutí
Average: 3 3 hlasování

K Velikonocům neodmyslitelně patří nejen malovaná vejce, roztomilí beránci s mašlí kolem krku a nadýchané mazance, ale také velikonoční nádivka alias hlavička. Vyzkoušejte letos připravit tuhle vtipnou verzi, která padne akorát do ruky. Uvidíte, že koledníci budou nadšení! 

Velikonoční nádivkové muffiny

Intedience:

  • 1 lžička rostlinného oleje 
  • 6 pěkných plátků anglické slaniny, nakrájených na nudličky
  • 200g listů mladých kopřiv, medvědího česneku nebo baby špenátu, spařených, propláchnutých a nahrubo nakrájených
  • 250g hladké mouky
  • 1/2 lžičky hrubé mořské soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 80g zralého čedaru, nastrouhaného nahrubo
  • 2 střední vejce, prošlehaná
  • 75g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 250ml podmáslí
  • malý svazek pažitky, nasekaný

 

Postup:

1 Troubu předehřejte na 200/180°C. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nudličky slaniny 3–4 minuty dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte na papírových utěrkách odsát přebytečný tuk.

2 Mezitím dejte kopřivy, medvědí česnek nebo špenát do dřezu do síta a přelijte vroucí vodou z varné konvice, aby listy zavadly. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.

3 V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a 50g sýra. V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, kopřivy, medvědí česnek nebo špenát a pažitku – těsto nepřešlehejte, musí zůstat nadýchané.

4 Těsto rozdělte do důlků muffinového plechu vyložených košíčky a posypte zbylým sýrem. Pečte 18–20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Přidat komentář