Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové kotlety s hruškami

Average: 5 (1 hlasování)

Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít! 

Recept:

Poznámka redakce:
My jsme pro účely natáčení snížili připravovaný počet porcí, uvedený recept ovšem počítá se čtyřmi strávníky. Pokud budete vařit pro méně či více osob, snižte či navyšte množství surovin podle potřeby.

 

Vepřové kotlety s hruškami

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety s kostí cca 2,5cm silné
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička vločkové soli
  • 4 lžičky + 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 2 lžičky nadrobno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu + snítky na ozdobení
  • 2 lžičky nadrobno nasekaných čerstvých lístků tymiánu + snítky na ozdobení
  • 30 g másla + 20 g navíc na dokončení omáčky
  • cca 2–4 menší hrušky, rozpůlené a zbavené jádřince
  • 60 ml čerstvé jablečné (nepříliš sladké) šťávy
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 60 ml bourbonu
  • citronová šťáva podle chuti

 

Postup:

1 Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran posypte cukrem a solí. Odložte zakryté na 30 minut. Pak každou z kotlet potřete z obou stran 1 lžičkou oleje, opepřete a vetřete do ní čtvrtinu rozmarýnu a tymiánu.

2 Ve velké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejte 30 g másla a 2 lžíce oleje tak, aby tuk začal pableskovat a vhozený drobek pečiva začal prskat. Pak vložte kotlety a mezi ně a kolem nich hrušky řezem dolů. Opékejte 5 minut, aby kotlety získaly zespodu zlatohnědou barvu. Potom kotlety obraťte a opékejte 5 minut i z druhé strany.

3 Zkontrolujte, zda se hrušky nepřipalují – měly by mít barvu tmavého medu. Pokud jsou hotové dřív než maso, vyjměte je a odložte stranou. Zkontrolujte teplotu kotlet v nejsilnějším místě teploměrem do masa (či orientačně naříznutím nebo napíchnutím a sledováním šťávy, která nesmí být růžová) – teploměr by měl ukázat 63°C. Hrušky i hotové maso přesuňte do pekáčku a udržujte teplé. Ztlumte oheň a do pánve vlijte jablečnou šťávu, med, bourbon a citronovou šťávu podle chuti. Prošlehejte a na závěr v omáčce rozpusťte 20 g másla. Omáčku nalijte do pekáčku ke kotletám a hruškám a podávejte.

Přidat komentář

Související recepty

Vepřo knedlo zelo

3.285715

Guláš z trouby

3.125

Apetit Škola vaření: Domácí sekaná

5