OBCHOD
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Uzený losos na zeleném čaji s restovanou zeleninou

Přineste do své kuchyně trochu exotiky a vyzkoušejte recept na lososa na zeleném čaji s restovanou zeleninou!
7. 11. 2016

Ingredience:

RESTOVANÁ ZELENINA

  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 2 ks čínského zelí
  • 1 střední mrkev
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sezamových semínek (černá nebo bílá)
  • 2 lžíce listů koriandru
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • sůl, limetka, chilli paprička

 

MARINÁDA:

  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm loupaného zázvoru
  • šťáva z 1 ks pomeranče
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžíce rostlinného oleje

 

UDÍCÍ SMĚS:

  • 100 g jasmínové rýže
  • 2 lžíce zeleného čaje
  • 2 ks celého badyánu
  • kůra z ½ pomeranče

 

Příprava jídla:

1 Lososa očistíme od šupin a kostí a nakrájíme na čtyři porce. Připravíme si marinádu – do mixéru vložíme česnek, zázvor, cukr, koření pěti vůní, sójovou omáčku, olej, pomerančovou šťávu a kůru a rozmixujeme. Do této marinády vložíme lososa a necháme ho marinovat 2–3 hodiny v lednici. Poté lososa vyndáme z marinády a osušíme. Nerezový plech otočíme dnem vzhůru a položíme na něj marinované filety lososa.

2 Z alobalu vytvoříme mističku s okraji. Rýži v misce smícháme s cukrem, zeleným čajem, rozlámaným badyánem a zbytkem kůry z pomeranče. Směs nasypeme do připravené alobalové misky, kterou postavíme do plného nerezového plechu. Tuto směs pomocí flambovací pistole zapálíme, aby začala doutnat, a ihned nad směs položíme plech s filety lososa (vznikne jakýsi „pařáček“), přikryjeme alobalem a pořádně utěsníme, aby kouř neunikal. Vložíme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch a pečeme při 185 °C asi 15 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut odpočívat pod alobalem.

Omyté papriky, mrkev, cibuli a hlívu nakrájíme na tenké proužky, čínské zelí rozkrájíme na hrubší nudle. Ve woku, na mírném plamenu, na oleji nejdříve opečeme na drobno nakrájený česnek, zázvor a chilli papričku, poté přidáme papriky, cibuli, mrkev a hlívu a zprudka opečeme cca 2 minuty restujeme. Ochutíme ústřicovou omáčkou a solí. Ke konci přidáme nakrájené čínské zelí, sezamová semínka a krátce opečeme. Vhodíme lístky koriandru a již nevaříme.

4 Na talíře rozdělíme restovanou zeleninu, navrch položíme lososa a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a koriandrem, podáváme s měsíčkem limetky.

 

Poznámka:

Koření pěti vůní je směs koření hřebíčku, badyánu, fenyklu, bílého pepře a skořice. Lehce pikantní, sladce vonící směs původem z jižní Číny a Vietnamu. Prodává se převážně v asijských obchodech.

Další zajímavé recepty najdete na www.pecemevpare.cz/recepty.

Související

Pečená jablka

Podzim na talíři! Pečená jablka vonící po vanilce, s křupavými mandlemi a svěžími brusinkami jsou dokonalým podzimním...

Fíkový dort

Připravte si lahodně nadýchaný ricottový dort s čerstvými fíky a máslovým korpusem podle šéfkuchaře Antonína Bradáče.

Kuřecí špíz Shish Taouk s hummusem a salátem Tabouleh

Pikantní kuře, cizrnová pochoutka a bulgurový salát vás rázem přenesou do jiných zeměpisných šířek!

Cheesecake

Naberte na lžičku sousto krémové náplně a máslového korpusu a přeneste se do dokonalého sladkého snu...

Čokoládový dort s domácí šlehačkou a jahodami

Čokoládový dort bez mouky, doplněný nadýchanou šlehačkou a čerstvými jahodami je dezertem snů! Navíc si ho můžete...

Focaccia s roastbeefem a čerstvou zeleninou

Pro čerstvé pečivo máme slabost... Pokud je ale navíc s voňavým roastbeefem a čerstvou křupavou zeleninou, rázem se...

Losos pečený s čili papričkami a sušenými rajčaty, bramborová kaše

Pikantní šťavnatý losos, který se jenom rozpadá, a hedvábná bramborová kaše jsou kombinací, která se nikdy neomrzí!

Vepřová líčka dušená v cideru s bramborovo-mrkvovým pyré

Hovězí líčka jsou klasika, zkoušeli jste ale někdy líčka vepřová? Tonda Bradáč je dusí v jablečném cideru a doplňuje...

Babiččina vánočka

Dokážete si představit Vánoce bez vánočky? My rozhodně ne, a proto pro vás máme recept na vánočku v multifunkční parní...
reklama

Přidat komentář