Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte

44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte
ZDROJ: Apetit

Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné. Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu. Pod článkem najdete 44 skvělých cuketových receptů!

Cuketa, tykev, cukína –⁠ co to vlastně je?

Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev.

  • Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých, mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či patizon.
  • Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni.
  • Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš organismus.
  • Cuketa je zpravidla, podobně jako okurka, hadovitého podlouhlého tvaru a nejčastěji se setkáme se zeleným, žlutozeleným či žlutým zbarvením. 

Snadné pěstování a bohatá úroda

Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít ani velký zeleninový záhon, bohatě postačí i větší balkonový květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání, vyplodit až desítky cuket.

  • Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší.
  • Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. Tipy, jak cukety sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.

Kouzlete s cuketou v kuchyni

Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi. Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do posledního kusu.

  • Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých topinek, je topinková bomba.
  • Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií inspirovanou cuketovou polévku, kterou si Italové oblíbili právě pro její svěžest a lehkost.
  • Zároveň dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její vyváženou chuť si ji určitě zamilujete. Jak cukety skladovat, jste se již dočetli výše, ale věděli jste, že je můžete také zavařit? Není to nic těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho způsobů. Pusťte se do přípravy cuketové čalamády. Ve spojení s opečeným toastem či chlebem vytvoří kulinářskou delikatesu! Podávat ji můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na těstoviny. Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade dárek pro rodinu a přátele.
  • Pro další inspiraci jsme pro vás připravili celkem 44 nej receptů z cukety (níže). Odteď už vám cukety v kuchyni přebývat určitě nebudou.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč