Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skandinávské dezerty s vůní vanilky, skořice a kardamomu: 11 sladkých receptů

Skandinávské dezerty s vůní vanilky, skořice a kardamomu: 11 sladkých receptů
ZDROJ: Apetit

Severská kuchyně nejsou jen masové kuličky a rybí speciality. Norové, Dánové, Švédové i Finové milují dezerty, které si s oblibou dopřávají u šálku kávy. Některé z nich můžete ochutnat během nákupu nábytku a bytových doplňků, jiné si můžete s chutí upéct podle našich receptů.

Skandinávské dezerty jsou často plné koření. Voní vanilkou, skořicí, lékořicí, zázvorem i kardamomem, který se původně přidával pouze do horkého vína zvané glögg. Až v minulém století našel své uplatnění i v dezertech.

  • Kromě másla, vajec a mouky jsou ve skandinávských dezertech hojně používanou surovinou také mandle. Ať už se jedná o mandlovou mouku, plátky madlí nebo marcipán.
  • Seveřané hodně a rádi sladí. Proto v receptech najdete poměrně velké množství cukru, a to i v podobě karamelu.

Kladdkaka

Kladdkaka je jeden z mnoha tradičních švédských dezertů a v překladu znamená „lepkavý dort“. Jeho původ je nejistý, pravděpodobně byl inspirovaný receptem na brownies nebo francouzským čokoládovým dortem.

Traduje se, že vznikl během druhé světové války, kdy ve Švédsku nebyla k dostání jedlá soda.

  • Kladdkaka má podobně jako brownie mazlavý, zdánlivě nedopečený střed a na povrchu křupavou krustu.
  • V receptu je relativně málo mouky v poměru k množství másla, cukru a vajec.
  • Na rozdíl od brownie se do švédského dezertu nedává žádné kypřidlo.
  • I v tomto případě je velmi důležitá doba pečení. Platí, že lepší nedopečený než přepečený.

World´s best cake

Kvæfjordkake je luxusní dezert, který vnikl na severu Norska, kde dostal označení „verdens beste“, tedy „nejlepší na světě“. Peče se při slavnostních příležitostech, jakými jsou svatba, křtiny, výročí, narozeniny a další významné události.  

Jeho příprava není příliš náročná a můžete ho připravit den předem, aby se jednotlivé chutě propojily a dort zvláčněl.

  • Tvoří ho dva piškotové dortové pláty, na povrchu s krustou připomínající sněhové pusinky, které jsou spojené vrstvou jemného žloutkového krému se šlehačkou.
  • Kdybychom chtěli hledat podobný moučník, který je blíž našim zeměpisným šířkám, pak je to rozhodně krémeš.

Daim Cake

Čokoládový dort Daim je důvěrně známý všem, kteří pravidelně navštěvují prodejnu Ikea.

Mandlové pláty těsta s pudinkovým krémem a vrstvou křupavého karamelu. To vše zalité v mléčné čokoládě. Kdo by odolal?

  • Slavná tyčinka Daim vznikla v padesátých letech minulého století, kdy severská čokoládovna Marabou chtěla koupit licenci na americkou tyčinku Heath bar, kterou dnes vyrábí společnost Hershey's.
  • Tehdejší americký výrobce L.S. Heath & Sons, Inc.  se nakonec rozhodl recepturu neprodat, ale dali švédské čokoládovně soupis ingrediencí, ze kterých se tyčinka skládá. Seveřané nelenili, vytvořili tyčinku vlastní a dali jí jméno Dajm, které bylo v devadesátých letech pozměněno na Daim.

Dammsugare

U pultu s dezerty ještě chvíli zůstaňme. Kdo by si nevšiml punčových špalíčků z hutné kakaové hmoty, které obaluje vrstva zeleného marcipánu, a oba jejich konce jsou namočené v čokoládě.

  • Nejstarší recept pochází z roku 1945 a nabádá smíchat dortové odřezky, mandlovou pastu, cukr, bramborový škrob, pudinkový prášek a meruňkový nebo jablečný džem.
  • Ze vzniklého "těsta" se tvoří dlouhý had, který se pokryje zeleným marcipánem.
  • Následně se rozkrájí na pěticentimetrové špalíčky, které se z obou stran namáčejí do čokolády.

Dammsugare“ v překladu znamená „vysavač“ a svůj název údajně špalíky získaly ze dvou důvodů:

  1. Nápadně připomínaly tehdejší stroje na vysávání.
  2. Vyráběly se ze zbytků a drobků z dortových korpusů, piškotů a sušenek, které po celém dni zbyly cukrářům.

Další názvy jsou „punschrulle" a „arraksrulle" (podle destilátu Arrak, který se do dezertu přidával).

Toscakaka

Tosca dort má světlý máslový korpus s křupavou mandlovo-karamelovou vrstvou. Recept na tento moučník se objevil až po uvedení na scénu známé opery Tosca od Giacoma Pucciniho. Do jaké míry je název mandlového dortu operou inspirovaný, se můžeme jen domnívat. Ale jedno je jisté, dort i opera se staly velmi oblíbenými.

Othello lagkage

Dort Othello je pojmenován po Shakespearově velké tragédii, která byla napsána na počátku 16. století. „Lagkager“, neboli „vrstvené dorty", Dánové milují, Othello lagkage je mezi dánskými vrstvenými dorty pravá klasika.

  • Tradičně se servíruje při speciálnních příležitostech.
  • Tvoří ho dvě vrstvy dortového korpusu promazané pikantní ovocným džemem a lehkým šlehačkovým krémem.
  • Vršek je bohatě zalitý vrstvou lesklé čokolády.
  • Bok dortu je potažený pravým marcipánem.

Semlekrans

Název „semla“ je pravděpodobně odvozený od německého „die Semmel“, což původně označovalo jemně mletou pšeničnou mouku, z které se bochánek připravoval. Teprve až od 16. století se toto označení vžilo také pro obyčejnou pšeničnou housku.

  • Semle, známé také jako „hetvägg", jsou masopustní jídlo, které se tradičně peklo na „Tučné úterý“, tedy poslední den před začátkem masopustu.
  • Z počátku to byly malé chleby ochucené kmínem, které těsně před postním dnem snídaly pouze bohaté rodiny.
  • Aby bochánek nebyl tolik suchý, vydlabala se střídka a uvařila se společně s trochou másla, smetany a cukru.
  • Hotová směs se vrátila zpět do housky a tím vznikl předchůdce dnešních semlů plněných krémem, marcipánem a šlehačkou.

Flødeboller

Dánské slovo flødeboller" znamená v překladu ‚krémová buchta‘. Na první pohled připomíná náš český retro zákusek indián". Základ tvoří máslová sušenka nebo pečené kolečko a bílková pěna. Vše pokrývá čokoládová poleva.  

  • Původně se připravoval se smetanovou náplní, ale později ji nahradila kombinace vyšlehaných bílků s cukrovým rozvarem. Což rázem zlepšilo tvranlivost výrobku.
  • Čokoládový povrch se tradičně zdobí strouhaným kokosem, v modernější verzi pak například mrazem sušenými malinami.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova
Semly
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč