Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Broskve a nektarinky

Broskve a nektarinky jsou skutečnou esencí léta. Nabízíme vám je v mnoha podobách ve voňavých dezertech. Jsou prostě k nakousnutí!

BROSKVE se asi před čtyřmi tisíci lety začaly pěstovat v Číně, odkud se po hedvábné stezce rozšířily do Persie a pak do Evropy a dál. Mylné umístění jejich původu do Persie se projevilo na latinském názvu Prunus persica. Dají se pěstovat i u nás, a to včetně nektarinek, poddruhu s hladkou slupkou. Obsahují množství zdraví prospěšných vitaminů i minerálů a jsou snadno stravitelné. Díky své šťavnaté, ale pevné dužině se skvěle hodí do sladkých pokrmů, protože si podrží tvar, ale moučník zvláční. Zajímavé jsou ale i ve slaných dobrotách, jako je kari nebo pečené kuře či vepřové.

ŽLUTOMASÉ BROSKVE A NEKTARINKY mají žlutou dužinu výrazné chuti díky vyššímu podílu sladkých a kyselých složek. Zpravidla jde dobře uvolnit od pecky.

BĚLOMASÉ BROSKVE A NEKTARINKY mají dužinu bledší, vláknitou a mají velmi jemnou chuť. Krásně voní; dužina se od pecky většinou odděluje hůře. U nás jsou k dostání méně často, koupíte je například v Kunratické stodole.

DALŠÍ VARIANTY Existují také broskve s dužinou žíhanou červeně nebo plody připomínající vdolek. Jiné dělení striktně vychází z toho, jak snadno lze uvolnit pecku.

V Číně je broskev symbolem nesmrtelnosti a její květy ve svých dílech oslavovali básníci i malíři. Spolu s duchovním rozměrem si díky našim dezertům můžete skvěle užít i její vůni, šťavnatost a chuť.

reklama

Přidat komentář