Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí

Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí
ZDROJ: Apetit

Také jste po dlouhé pauze mezi školní jídelnou a vlastní kuchyní znovu objevili řepu? Přinášíme vám recepty na maso, saláty i zákusky, které až díky řepě dostanou šťávu. Zkuste se na tuhle zeleninu podívat jinýma očima. Červená řepa je totiž krásná. Voňavá. Víceúčelová. Světově proslulá, a to v dobrém. Přizpůsobivá. Zkrátka – mějte ji konečně rádi! Tentokrát se podíváme na její zpracování za tepla!

  • Máte-li chuť na salát doplněný právě o řepu, máte dvě možnosti, jak si ji připravit. Tou první je povaření. Stačí jen otrhat listy a podle velikosti vařit hodinu nebo dvě. Nejlepší je ji loupat a krájet až po uvaření, jinak vypustí hodně chuti i šťávy.
  • Druhou možností je pečení. Oloupanou, nakrájenou řepu vložte do pekáče, pokapejte olejem, podle chuti osolte či okořeňte, dejte do trouby a pečte doměkka. Často se také jen zabalí do alobalu společně s olivovým olejem, česnekem a snítkami tymiánu. Opět ji stačí hodina a na 220 stupňů předehřátá trouba. Takto připravenou řepu využijete v salátech či jako neokoukanou přílohu nebo do rychlých těstovin k večeři.

Náš tip: Připravte si také netopýří krekry a pomazánku z červené řepy podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Červenou řepu také můžete pošírovat v sous-vide.
  • Z červené řepy si můžete připravit nejrůznější krémové polévky nebo ruský boršč.
  • Výborně se hodí do rizot, omáček, a dokonce se z ní smaží či pečou zdravější chipsy.
  • Pokud nevíte, s čím ji kombinovat, vsaďte na klasické párování se sýry (kozí, gorgonzola, roquefort), ořechy, vajíčky, křenem, citrusy, jablky, medem nebo dijonskou hořčicí.
  • Využijete ji také u sladkého pečení, kdy z obyčejné bábovky udělá krásně vláčný moučník, nebo si z ní můžete udělat gurmánský sirup.

12 zásad...

  1. Čerstvá řepa je křupavá a přirozeně sladká; jako doplněk jídel je lepší ji upéci nebo povařit, zvýrazní to chuť.
  2. Šťávu při vaření nebo pečení červené řepě nejlépe zachováte, když necháte řepě slupku, lístky a kořínek.
  3. Mikrovlnka uvaří řepu na nejvyšší stupeň za 9 až 12 minut. Slupku propíchejte.
  4. Saláty s řepou lépe chutnají s octem jako je balsamico či jablečný.
  5. Grilování vytáhne z řepy to nejlepší.
  6. Bobkový list, nové koření, hřebíček, tymián, kopr, ale i česnek a citrusová šťáva i kůra se s řepou milují.
  7. Starší řepa ocení při vaření přidat lžičku soli a lžičku cukru. Jinak ale vodu nesolte, řepa totiž obsahuje minerální soli.
  8. Vaření nezničí zářivou barvu, když přidáte do vody lžíci běžného octa; zlepší i chuť.
  9. Jablečná šťáva smíchaná s řepnou je báječná a úžasně osvěžující!
  10. Listy řepy můžete připravit jako špenát.
  11. Loupání provádějte nejlépe v gumových rukavicích; skvrny na rukou vymněte vlhkou solí a citronovou šťávou.
  12. Prkénka na krájení vyčistíte od řepných skvrn jen roztokem sava.

Pochutnáváme si na ní už 3 tisíce let

Červená řepa je oblíbeným zástupcem kořenové zeleniny a není žádnou novinkou. Pochází ze Středomoří a Severní Afriky, ale postupně se stala oblíbenou po celém světě.

  • První zmínky o této plodině jsou staré asi 3 000 let a pochází ze starověké Babylonie. Po Evropě se rozšířila díky rozrůstání Římského impéria a byla brána nejen jako dostupná potrava, ale také se z ní často připravovaly nejrůznější léky či tinktury.
  • Postupně se stala součástí rituálů a obřadů. Například pohané z řepy tvořili lucerny, podobně jako se vyřezávají dýně nejen v USA na Halloween.

Červená řepa na všechny neduhy

Zelenina, která zbarví vše do červena, má mnoho přínosů pro naše tělo. Vyniká pestrým obsahem prospěšných látek. Načerpáme z ní vitaminy skupiny B a C, provitamin karoten a minerální látky jako je vápník, hořčík, draslík, zinek i železo. Je skvělým zdrojem kyseliny listové a antioxidantů.

  • Někteří lidé věří na její detoxikační schopnosti. Řepa zlepšuje činnost ledvin, žlučníku, žaludku a jater, což přijde vhod po celý rok.
  • Také posiluje imunitní systém bránící jarnímu nachlazení, chřipkám a rýmě.
  • Údajně působí jako prevence rakoviny, podporuje funkci srdce a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu i krevní tlak. Zlepšuje činnost nervové soustavy a mozku, kladně ovlivňuje trávení a pravidelné vyprazdňování.
  • Na své si přijdou i milovníci kosmetických procedur, protože pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a regeneruje kůži. Toto má za výsledek zmírnění projevů stárnutí, kvalitnější pokožku, nehty, vlasy, a dokonce omezení výskytu lupů.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova
Čatní
Do 20 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč