Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Říká se, že když už jíme maso, měli bychom prokázat úctu poraženému zvířeti tím, že se postaráme, aby z něj nic nepřišlo nazmar. Dnes se snažíme neplýtvat hlavně z ohledů na životní prostředí, v dřívějších dobách ovšem představovalo maximální využití každého kousku potravy čirou nutnost. Proto, když se na vsi poráželo prase, spotřebovali je od ocásku po rypáček. Co se nesnědlo hned, přišlo do komína, a proto je stálicí české kuchyně i uzené, kterým se pak po zbytek roku vylepšovala chudá jídla z obilnin a brambor. I svatba nebo posvícení, které se neobešly bez pečínky, se slavily nejlépe v chladných měsících, kdy se maso dobře zpracovávalo i uchovávalo, a tak se během nich jedla tučná a bohatá jídla, která ve studenějším ročním období přijdou vhod i dnes. Po gulášku, jitrničce, jelítku či pečínce přišly na řadu koblihy a koláče. Pro odlehčení se jedlo domácí kysané zelí. Tomu říkáme pravé hody!

Přidat komentář