Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Muffiny – 1 těsto, 10 variant

Staňte se machry na muffiny! Stačí znát pár zásad a základní recept, který můžete libovolně obměňovat, a populární americké  minibábovičky jsou na světě.

UNIVERZÁLNÍ RECEPT NA TĚSTO

Při pečení muffinů vycházejte z následujícího poměru surovin:

  • 280–300 g mouky (nebo směsi mouky a kakaa či kombinace různých druhů mouky)
  • 1 lžíce kypřicího prášku (nebo 2 lžičky jedlé sody + 1 lžička kypřicího prášku)
  • 90 g másla
  • 2 větší vejce
  • 250 ml tekutiny (mléka, jogurtu, podmáslí, bublinkové limonády atd.)
  • 50–120 g cukru

Vždy nejdříve zpracujte suchou a mokrou směs zvlášť a pak je spojte. Tento základní recept pak můžete dochucovat, jak chcete. Přidejte čerstvé či sušené ovoce, čokoládu či ořechy. Hodí se i ovocná pyré nebo marmelády (pak ale nezapomeňte ubrat cukru).

JAK UPÉCT DOKONALÉ MUFFINY 

Už jste si vybrali recept? Máme pro vás také několik tipů pro dokonalý výsledek.

MŘÍŽKU NA PEČENÍ umístěte doprostřed trouby. Pokud chcete péct v samotných košíčcích či samostatných formičkách, připravte si je na plech a na něm i pečte.

FORMIČKY NA MUFFINY vymažte tukem (i kdyby výrobce tvrdil, že to není potřeba) či vyložte papírovými košíčky. Formičky/košíčky plňte těstem do tří čtvrtin.

POZOR NA SPRÁVNOU TEPLOTU – máslo po rozpuštění nechte vychladnout, vejce dojít pokojové teploty.

SMĚSI (moučnou suchou a ,mokrou‘) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří. Při šlehání si vystačíte s ruční metlou, není-li uvedeno jinak.

PO VYNDÁNÍ z trouby nechte muffiny 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, na posledních 5 minut je vyjměte. Pak je podávejte.

MUFFINY je ideální jíst hned, maximálně den dva po upečení. Když víte, že je nestihnete sníst, můžete je po vychladnutí asi na měsíc zamrazit.

Přidat komentář