Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Panettone, makowiec, štóla: Upečte si na Vánoce něco světového, třeba podle královny Viktorie

Panettone, makowiec, štóla: Upečte si na Vánoce něco světového, třeba podle královny Viktorie
ZDROJ: ImageProfessionals

Tolik druhů cukroví jako v českých domácnostech se nepeče snad nikde jinde na světě. To ovšem neznamená, že v zahraničí nemají vánoční skvosty, které nestojí za vyzkoušení! Opak je pravdou. Vydejte se s námi do světa a vyzkoušejte dobroty ze všech jeho koutů. Kromě české vánočky můžete vyzkoušet i německou štólu, francouzské vánoční polínko, italské panettone či anglický vánoční dort a další delikatesy.

Jako Ježíšek: Štóla

Německá obdoba vánočky svým tvarem symbolizuje malého Ježíška zavinutého v plenkách.

  • Nadýchaný a hutný moučník voní rumem, máslem a citronovou kůrou. Připravuje se z kynutého těsta, které se překládá do tvaru vlny a plní rozinkami a kandovaným ovocem.
  • Oblíbenou náplní vánoční štóly je marcipán.
  • Štóla se po upečení bohatě potírá rozpuštěným máslem a sype moučkovým cukrem.
  • Peče se s předstihem, k dokonalosti totiž potřebuje alespoň dva týdny rozležet.

Náš tip: Vyzkoušejte vánoční štólu podle našeho videoreceptu

Skryt pre seznam

K slavnostní snídani: Vánočka

Vláčná, nadýchaná a voňavá vánočka s rozinkami a cukrovým popraškem – to je dokonalá česká vánoční snídaně. Dříve vánočka vypadala spíše jako sladký chleba, říkalo se jí calta či štědrovnice nebo štědrovka a na Vánoce se pekla už ve 14. století. Zaplétat se začala zhruba o dvě století později.

  • Ve středověku symbolizovala hojnost a štěstí, a to především proto, že těsto při kynutí nabývalo na velikosti.
  • Upečte si ji večer před Štědrým dnem a ráno s ní zahajte svátky. S šálkem horkého kakaa představuje perfektní snídani, která vás nepřipraví o šanci vidět zlaté prasátko.

Se sladkým vínem: Panettone

Na tomto sladkém pečivu neobvyklého, vypouklého tvaru si Italové v období Vánoc pochutnávají od počátku 20. století, a to díky podnikavosti milánských pekařů. Zásluhou italských imigrantů se panettone rozšířila také po celé Jižní Americe.

  • Výrazně starší a romantičtější legendy vyprávějí o tom, jak vznik tohoto sladkého pečiva napomohl získat jednomu mládenci srdce milované dívky.
  • Sváteční moučník se peče z lehkého kynutého těsta, je proto kypré a nadýchané. Patří do něj také bohatá porce rozinek a kandovaného ovoce.
  • Plátky panettone se podávají s horkými nápoji nebo dezertním vínem či likéry. Někdy se doplňuje krémem z mascarpone nebo žloutkovou vinnou pěnou zabaglione.

Roláda z lesa: Bûche de Noël

Nadýchaná roláda vás nadchne. Slavnostní dort ve tvaru polene patří k vánočním svátkům ve Francii, odkud se rozšířil i do dalších zemí. Na Vánoce se peče například také v Belgii, Švýcarsku, Portugalsku či dokonce v Sýrii.

  • Tradiční francouzský vánoční moučník v sobě skrývá symboliku z pohanských dob. Není totiž ničím jiným než napodobeninou polena, které Seveřané dovlekli z lesa domů a zapálili na oslavu zimního slunovratu a na počest bohů v naději, že jim zalichotí a vyprosí si dobrý nadcházející rok. Dřevo také přinášelo světlo a teplo do jejich domovů.
  • Bûche de Noël vypadá náročně, upéct a svinout roládu je však poměrně jednoduché.
  • Holý stočený moučník poleno nepřipomíná, o to se postará vrstva krému zbrázděná vidličkou tak, aby připomínala kůru.
  • Jindy se zdobí čokoládovými lístky nebo doplňuje smrkovými větvičkami a marcipánovými houbičkami pro dokonalý lesní efekt.

Pro skvělou náladu: Opilý britský dort

O Vánocích nesmí ve Velké Británii při slavnostní hostině chybět vánoční dort.

  • Pro Brity je ztělesněním vánočních svátků, protože voní kořením, je doslova nacpaný sušeným a kandovaným ovocem a v neposlední řadě obsahuje spoustu alkoholu, který zajistí, že vydrží klidně až do Velikonoc.
  • Ovocný chlebíček nepatří v Británii jen k svátkům vánočním. Ke konci 19. století se bez něj neobešel žádný čaj o páté a nedala na něj dopustit ani sama královna Viktorie. Podle ní musel být ovocný dort aspoň rok uleželý, protože jedině potom měl tu správnou, plnou chuť.

Efektní dekorace: Trifle

Pompézní britský dezert patří k těm nejjednodušším na přípravu. Základem je vrstvení, při kterém se střídají jednotlivé ingredience.

K nim nejčastěji patří:

  • suchý základ: piškotový korpus, sušenky, cukrářské piškoty
  • krém: žloutkový, pudink, šlehačka, krém z mascarpone apod.
  • ovocná složka: čerstvé krájené ovoce, mražené nebo kompotované ovoce či různé zavařeniny a džemy

Půlka úspěchu je správně zvolená servírovací mísa: musí být co největší a průhledná, aby byly jednotlivé vrstvy krásně vidět. Hotový dezert představuje dokonalou ozdobu vánočního stolu a hosté budou nadšení.

Pro štěstí: Makowiec

Závin bohatě plněný makovou nádivkou neodmyslitelně patří k Vánocům v Polsku, někdy se připravuje i na Velikonoce.

  • Slavnostní moučník plný makových semínek je symbolem úrody a plodnosti. Proto Poláci v minulosti věřili, že konzumace makovce během svátků jim přinese štěstí v životě.

Zdroj informací: Edice Apetit:Vánoce, Nigella Lawson:Vánoce s Nigellou, Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční kuchařka pro dceru, FoodHeritage

 
Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova
Štóla
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč