Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vejce k vejci...

Nad vajíčka k snídani není, ale hodí se i k svačině, obědu či večeři. Ráno si je dejte jen tak, v poledne s nimi uvařte polévku a k večeři je zapečte s fazolemi nebo si udělejte svěží salát.

Obecně se dá říci, že čím kratší tepelná úprava, tím čerstvější by měla být vejce. Je jen málo případů, kdy se hodí mít po ruce vejce těsně před doporučeným datem spotřeby (například když potřebujete vyšlehat pořádný sníh). Úplně čerstvá se však po uvaření velmi špatně loupou.

Tady jsou základní způsoby jejich přípravy:

NAMĚKKO V rendlíku přiveďte k varu vodu, stáhněte plamen na nízký, vložte 1–4 vejce a vařte je 3–5 minut. Slijte a ihned podávejte.

NAHNILIČKO Vejce (1–4 kusy) vložte do rendlíku s vroucí vodou a vařte 6–7 minut. Ochlaďte studenou vodou a oloupejte.

NATVRDO Vejce v rendlíku (musí mít prostor) zalijte studenou vodou, aby hladina byla 2,5cm nad vejci. Přiveďte k mírnému varu. Přiklopte, odstavte a nechte stát 9–10 minut. Slijte, ponořte do studené vody, oloupejte.

ZTRACENÁ (POŠÍROVANÁ) V mělkém rendlíku přiveďte k mírnému varu vodu a přidejte do ní lžíci octa. Do šálku rozklepněte 1 vejce, ve vodě utvořte vír, vlijte do něj vejce a nechte prohřívat, až bílek ztuhne; potom opatrně vylovte děrovanou sběračkou.

VOLSKÁ OKA Nepřilnavou pánev lehce potřete tukem, zahřejte na středním ohni a opatrně na ni rozklepněte vejce (bílek by se měl pohodlně roztéct). Opékejte, až bílek ztuhne; chcete-li, aby ztuhl i žloutek, pánev přiklopte či vejce obraťte 

Přidat komentář