Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá snídaně: 26 receptů na míchaná vajíčka a vaječné omelety

Dokonalá snídaně: 26 receptů na míchaná vajíčka a vaječné omelety
ZDROJ: Phil Hei/Unsplash

Vejce patří k nejdokonalejším produktům přírody. Hodí se ke snídani, svačině, k obědu i večeři, a zároveň obsahují zdraví prospěšnými látkami. Vyberte si ta z volného výběhu neboli od šťastnách slepic a nechte se konejšit dokonalou chutí míchaných vajec!

Míchaná vejce umí ukonejšit

Znáte pojem comfort food? Jde o milé anglické slovní spojení, které označuje jídla, díky nimž je vám dobře a působí jako takové konejšivé pohlazení. A právě míchaná neboli smažená vejce nebo omelety mezi ně stoprocentně patří.

  • Skvěle chutnají v základní verzi - pouze z vajec se špetkou soli, případně s cibulkou.
  • Vyšperkovat můžete míchaná vajíčka i omeletu slaninou, sýrem, zeleninou či pestem.
  • Podávat je lze s chlebem, toastem i vařeným bramborem nebo je můžete zabalit do tortillové placky.
  • Míchaná vejce se od omelety liší zejména v tom, že nejsou kompaktní, ale "sypou" se.

Tajemství úspěchu vaječné omelety

Kolik vajec potřebujete pro běžnou omeletu? Ano, hádáte správně: tři. Taková porce vás zasytí, ale nepřivodí pocity těžkosti, jestli se chcete posilnit třeba před cestou do práce.

  • Aby se vejce nepřichytila, použijte litinovou či jinou pánev s keramickým nebo teflonovým povrchem.
  • Bez soli a pepře se omeleta neobejde. Budete-li jí chtít dodat orientálnější šmak, nebojte se trochu experimentovat. Přídejte špetku chilli či pokrájenou čerstvou chilli papričku, kurkumu nebo muškátový oříšek. Fajnšmekři mohou přidat směs koření garam masala. 
  • Omeleta také dokonale ladí s čerstvými bylinkami. Přidejte je nasekané do prošlehaných vajíček ještě před smažením.
  • Z tradičních bylinek můžete použít petržel hladkolistou, kopr, bazalku, koriandr nebo pažitku.
  • Velkou službu prokážee i řeřicha nebo špenát. Vyzkoušet můžete také mladé kopřivy.

  • Použijte máslo nebo přepuštěné máslo. Dodá vajíčkům vůni a krémovost.
  • Pánev není třeba rozpalovat na maximum. Postupně ji zahřejte na středně vysokou teplotu, aby se nepřipálilo máslo ani omeleta.
  • Dvě minuty. Více času nebudete na omeletu potřebovat. Celá příprava (od nalití vajíček na pánev až po přemístění na talíř) by neměla trvat déle.
  • Jak poznáte, že jsou vajíčka hotová? Spodní část omelety už je tuhá, ale ta horní ještě měkká a trochu „vlhká“. To je ten správný moment přehrnout omeletu a přemístit ji na talíř, kde během chvilky dojde.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč