
Skořicoví šneci
„Je to čisté máslo s cukrem, navíc zabalené do kynutého těsta, ale je to absolutně bombastický recept a zcela upřímně jedna z nejlepších věcí na světě, co jsem kdy pekla," popisuje svůj recept Dita P. "Šneky peču v malých aluminiových mističkách, ve kterých je pak rozdávám. Každý má svoji vlastní a všichni jsou totálně nadšení,“ dodává.
Ingredience
- 950ml plnotučného mléka
- 220ml rostlinného oleje
- 110g krupicového cukru
- 4,5 lžičky sušeného droždí
- 1,2kg hladké mouky + na pomoučnění válu
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce soli
- 400g másla, rozpuštěného + na vymazání pekáčků
- 60g skořice
- 220g krupicového cukru
- 900g moučkového cukru
- špetka soli
- 100ml plnotučného mléka
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 100ml javorového sirupu
NA NÁPLŇ
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plot- ny a nechte zchladnout na asi 40°C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
2 Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku a vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje. (V lednici vám vydrží až 3 dny, ale pozor, bude pokračovat v kynutí – občas ho tedy na povrchu propíchněte prstem).
3 Troubu předehřejte na 190°C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75x25cm.
4 Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.
5 Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka, široká asi 1,5cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč vymažte máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka naplocho, řezem dolů. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte je do předehřáté trouby a pečte je 15–18 minut do zlatohněda.
6 Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.
7 Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte.
Přidat komentář