Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slepice na paprice

„Dobrá slepice božsky voní, už když se vaří vývar... A pak ta kombinace zdravých živočišných tuků, která korunuje chuť a navozuje pocit spokojenosti... Přesně tohle potřebuju v ,tmavých‘ měsících roku. Omáčku nezahušťuji, mám ji tak raději. Klidně ať je skoro jako polévka. Jíme ji s noky z hlubokých talířů nebo misek velikosti lavorů,“ říká naše kolegyně Stáňa Moravcová. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H30M
Vaření 2:30
Kuře

Ingredience

    • 1 slepice (cca 1,5–2kg, vyplatí se investovat do kusu chovaného na maso), mraženou rozmrazte a vyjměte drůbky
    • 6–10 kuliček černého pepře
    • 1–2 kuličky nového koření
    • 1 hřebíček
    • 1–2 snítky petrželky (nemusí být)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 50g másla
    • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
    • 1–2 lžíce mleté sladké papriky
    • 250ml vývaru z vaření slepice nebo víc podle potřeby
    • špetka mleté uzené papriky (může být i pálivá, ale nemusí být vůbec, čistě podle chuti)
    • 250ml smetany ke šlehání (33%) 

Příprava jídla

1 Slepici (případně i přiložené drůbky) vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla úplně ponořená. Přidejte všechno celé koření a petrželku.

2 Osolte (cca 1 lžící soli) a přiveďte k varu. Pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 1,5–2 hodiny, až se maso provaří, změkne a jde dobře od kostí.

3 Slepici nechte vychladnout ve vývaru. Pak ji vyjměte, podle chuti (ne)stáhněte kůži a oddělte maso od kostí či jinak naporcujte, například stehna mohou zůstat s kostí. Kosti a odřezky můžete vrátit do vývaru a dále vařit (napřed si ale odlijte vývar pod slepici) a následně uchovat, třeba na polévku.

4 V kastrolu či rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli 5 minut dosklovita, občas promíchejte. Pak přidejte připravené maso, poprašte polovinou papriky a promíchejte. Ihned podlijte vývarem, mírně osolte, přiklopte a zhruba 30 minut duste (podle potřeby můžete přilévat další vývar), aby se cibule rozpadala a maso bylo příjemně měkké.

5 Poprašte zbývající paprikou včetně uzené podle chuti, přilijte smetanu podle chuti, promíchejte a krátce provařte, aby se chutě spojily. Pak ochutnejte a případně dosolte a opepřete; je-li omáčka příliš hutná, nařeďte ji vývarem, promíchejte a ještě prohřejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Tatarák s červenou řepou

Blesková kokosová kari polévka s nudlemi

Skořicoví šneci

reklama

Přidat komentář