Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

Kombinace křehké nadýchané pusinky, zakysané smetany a sladkých měkkých hrušek je naprosto nezapomenutelná... Láska na první ochutnání!

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ sušení
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    • 330g krupicového cukru
    • 6 bílků
    • 1/2 lžičky bílého octa
    • 1 lžička škrobu
    • 4 lžíčky kakaa holandského typu
    • 6 malých hrušek, oloupaných
    • 500ml javorového sirupu nebo medu
    • 5cm kousek zázvoru, nakrájeného na plátky
    • 6 bobkových listů
    • 500g husté zakysané smetany (30%)
    • 1 lžíce moučkového cukru, prosátého (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Na pavlovu předehřejte troubu na 160°C a plech vyložte pečicím papírem. Nakreslete na něj tužkou kruh o průměru 20cm.

2 Do mísy dejte krupicový cukr a bílky a vyšlehejte na střední rychlost 10 minut. Pak zvyšte rychlost a šlehejte dalších cca 5 minut, až bude sníh pevný a lesklý a cukr rozpuštěný. Přimíchejte ocet, škrob a 2 vrchovaté lžičky kakaa.

3 Sníh navršte do připraveného kruhu. Posypte dalšími 2 lžičkami kakaa a paletovým nožem udělejte mramorování. Vložte do trouby, ztlumte ji na 120°C a pečte 1 hodinu, až bude korpus křupavý a suchý. Pak vypněte troubu a nechte korpus sušit uvnitř trouby s pootevřenými dvířky zhruba 3 hodiny, až zcela vychladne.

4 Během doby, kdy pavlova chladne, dejte do rendlíku hrušky, javorový sirup, zázvor, bobkový list a 750ml vody. Na středním plameni přiveďte k varu, přiklopte, ale nechte mezírku, a ztlumte. Nechte jemně bublat zhruba 45 minut nebo až hrušky změknou. Hrušky opatrně vyjměte a odložte. Odlijte polovinu tekutiny tak, aby vám zázvor a bobkový list zůstaly v rendlíku. Přiveďte znovu k varu a zprudka vařte zhruba 30 minut, až zhoustne a vznikne hustý sirup. Nechte zcela vychladnout.

5 Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a navršte ji na pavlovu. Přepulte hrušky a naaranžujte je navrch. Přelijte připraveným kořeněným sirupem a ozdobte bobkovým listem. Ihned podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Opilý Isidor

Čokoládovo-kávový dort

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Čokoládové dortíky

reklama

Přidat komentář