O tenhle hříšný dortík se nebudete chtít dělit...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu a máslo dejte do rendlíku a na malém ohni je za stálého míchání nechte rozpustit. Vypněte a nechte trochu vychladnout. Do mísy dejte vejce, oba cukry, mouku, kypřicí prášek, kakao a připravenou čokoládovou směs a krátce prošlehejte. Rozdělte těsto na vymazané a pečicím papírem vyložené formy o rozměrech 20x30cm. Pečte 30-35 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte chladit na 1-2 hodiny, až korpus ztuhne. Pak vykrájejte z každého korpusu 8cm vykrajovátkem 10 koleček. Každé ještě horizontálně přepulte a odložte.
Na ganache dejte do rendlíku smetanu a glukózu nebo zlatý sirup a na středním plameni míchejte, až se promísí. Přiveďte k varu, vypněte a do horké směsi zamíchejte čokoládu. Nechte cca 5 minut stát, až se čokoláda rozpustí. Šlehejte dohladka. Vlijte do mísy a nechte 1-2 hodiny vychladnout, aby ganache ztuhla, ale pořád byla mazací.
Na dokončení dejte do mísy smetanu, crème fraîche, moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí. Potřete jedno kolečko korpusu 1 lžící smetanového krému. Přiklopte dalším kolečkem a zas potřete krémem. Pokračujte, abyste každý dortík končili korpusem a vytvořili 5 dortíků, každý se 4 kolečky korpusu. Dejte chladit na 20-30 minut, až ztuhnou.
Potřete je pomocí paletovacího nože po stranách i shora ganache a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na ganache jsme použili tekutou kukuřičnou glukózu (koupíte v cukrářských potřebách). Lze ji nahradit kukuřičným sirupem (koupíte ve zdravé výživě) či zlatým sirupem (např. Tesco či Marks & Spencer), ale může se stát, že ganache nebude tak lesklá. Zbylé upečené těsto po vykrájení rozmixujte a smíchejte se zbytkem ganache. Uválejte z něj kuličky, napíchejte je na špejle, omočte v čokoládě a cukrářském sypání - získáte roztomilá 'dortová lízátka' alias cake pops.