Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové dortíky

O tenhle hříšný dortík se nebudete chtít dělit...

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 5 dortíku
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí a chlazení
PT35M
Pečení 0:35
Dort

Ingredience

    • 250g tmavé čokolády, nasekané
    • 250g másla, nasekaného
    • 4 vejce, lehce prošlehané
    • 130g třtinového cukru
    • 165g krupicového cukru
    • 125g hladké mouky, prosáté
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku, prosátého
    • 35g kakaa holandského typu, prosátého

    NA GANACHE

    • 160ml smetany ke šlehání
    • 60ml tekuté glukózy (viz Něco navíc)
    • 400g tmavé čokolády, nasekané najemno

    NA KRÉM

    • 160ml smetany ke šlehání
    • 160g crème fraîche
    • 55g moučkového cukru, prosátého
    • 1 lžička vanilkového extraktu 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu a máslo dejte do rendlíku a na malém ohni je za stálého míchání nechte rozpustit. Vypněte a nechte trochu vychladnout. Do mísy dejte vejce, oba cukry, mouku, kypřicí prášek, kakao a připravenou čokoládovou směs a krátce prošlehejte. Rozdělte těsto na vymazané a pečicím papírem vyložené formy o rozměrech 20x30cm. Pečte 30–35 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte chladit na 1–2 hodiny, až korpus ztuhne. Pak vykrájejte z každého korpusu 8cm vykrajovátkem 10 koleček. Každé ještě horizontálně přepulte a odložte.

2 Na ganache dejte do rendlíku smetanu a glukózu nebo zlatý sirup a na středním plameni míchejte, až se promísí. Přiveďte k varu, vypněte a do horké směsi zamíchejte čokoládu. Nechte cca 5 minut stát, až se čokoláda rozpustí. Šlehejte dohladka. Vlijte do mísy a nechte 1–2 hodiny vychladnout, aby ganache ztuhla, ale pořád byla mazací.

Na dokončení dejte do mísy smetanu, crème fraîche, moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí. Potřete jedno kolečko korpusu 1 lžící smetanového krému. Přiklopte dalším kolečkem a zas potřete krémem. Pokračujte, abyste každý dortík končili korpusem a vytvořili 5 dortíků, každý se 4 kolečky korpusu. Dejte chladit na 20–30 minut, až ztuhnou.

4 Potřete je pomocí paletovacího nože po stranách i shora ganache a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Na ganache jsme použili tekutou kukuřičnou glukózu (koupíte v cukrářských potřebách). Lze ji nahradit kukuřičným sirupem (koupíte ve zdravé výživě) či zlatým sirupem (např. Tesco či Marks & Spencer), ale může se stát, že ganache nebude tak lesklá. Zbylé upečené těsto po vykrájení rozmixujte a smíchejte se zbytkem ganache. Uválejte z něj kuličky, napíchejte je na špejle, omočte v čokoládě a cukrářském sypání - získáte roztomilá "dortová lízátka" alias cake pops. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Opilý Isidor

Čokoládovo-kávový dort

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

reklama

Přidat komentář