Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybrat vánočního kapra, aby neměl bahení příchuť

Kapr
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Ačkoli během roku nepatří kapr mezi příliš vyhledávané ryby, na Štědrý den se objeví na většině českých stolů. Pokud se ještě chystáte na jeho nákup, možná se vám budou hodit následující typy.

Z historie

Kapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo – s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů.

  • Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895. Celonárodním štědrovečerním pokrmem se kapr v trojobalu stal ale až v 50. letech minulého století.

Jak vybírat?

Pokud si chcete na kaprovi pochutnat, je potřeba si při nákupu dobře vybrat. Pokud nechcete riskovat bahenní příchuť kapřího masa, vybírejte rybu o hmotnosti do 2,5 kg.

  • Na příliš malé ryby (okolo 1 kg) ale pozor – mají dobré maso, ale také malé kosti, které mohou ze slavnostní večeře udělat několikahodinové nimrání.
  • Pokud budete kupovat kapra u pouličních prodejců, prohlédněte si hygienické zázemí, zkontrolujte, zda mají nádrže zajištěn přítok a odtok vody.
  • Ryba v kádi by měla mít dostatek pohybu a měla by být čilá.
  • Kapra vyhlížejícího mdle, nebo dokonce plovoucího břichem vzhůru rozhodně nebrat.
  • Povrch těla zdravé ryby je lesklý, s minimálním množstvím hlenu, a šupiny a ploutve jsou pevné a neporušené.

Patří kapr do vany?

Názory na pobyt živého kapra ve vaně se různí. Někteří odborníci tvrdí, že se kapr v čisté vodě pročistí a je následně i chutnější. Problém je ovšem s transportem kapra, protože střídání teplot mu nesvědčí.

  • Zároveň je také potřeba udržovat vodu ve vaně dostatečně chladnou a je nutné ji provzdušňovat sprchou.
  • Důležitým faktorem je i finální usmrcení kapra. Má svá pravidla, a pokud si jimi nejste jisti, je lepší přenechat tuto práci odborníkovi.

Když máte nákup úspěšně za sebou, můžete přistoupit k samotnému vaření. Bude to letos klasický smažený kapr, původní kapr na černo nebo zkusíte elegantní verzi kapra v kefírovém těstíčku s mandlemi?

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč