Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Nejlepší houskový knedlík, svíčkovou a pivo vaří...

Nejlepší houskový knedlík, svíčkovou a pivo vaří...

Středeční večer patřil v pražském hotelu InterContinental knedlíkům, svíčkové a pivu. Kuchaři vařili, hosté i porota ochutnávali a všechny zajímalo, kdo vyhraje druhý ročník soutěže o ten nejlepší český houskový knedlík, kdo uvařil tu nejlepší svíčkovou a kdo přijel s tím nejlepším regionálním pivem.
28. 11. 2008

Porotě, v níž zasedli mimo jiné ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor Jiří Dienstbier, předložilo suchý houskový knedlík připravený podle vlastního receptu na 14 kuchařů. Hodnotil se vzhled, vůně, chuť, konzistence i celkový dojem. „Nezávidím jim to ochutnávání. Suché knedlíky nemají žádnou chuť,“ politoval porotu Filip Novák z Eurestu. Vítězem se stejně jako loni stal učeň z hotelu InterContinental.

Organizátoři i vítězové zachraňují český houskový knedlík

Podle předsedy poroty Miroslava Kubce je soutěž oslavou knedlíku a české kuchyně. „Chceme, aby se česká kuchyně zvýrazňovala, zviditelňovala. Děláme to na její podporu,“ řekl. „Chceme ukázat, že český houskový knedlík není to, co hospody kupují z velkovýroby. Je potřeba obnovit kvalitu českého houskového knedlíku,“ dodal o smyslu soutěže Dienstbier.

Recept na vítězný knedlík:

  • 310 gramů mléka
  • 10 gramů droždí
  • 425 gramů hrubé mouky
  • 10 gramů žloutků
  • 10 gramů soli
  • 90 gramů žemle.

Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravte řidší kvásek a nechte jej vykynout. Mouku prosijte (trochu si odeberte na vyválení knedlíků). Přidejte sůl, žloutky rozmíchané s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek. Zpracujte v těsto a přimíchejte na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto nechte vykynout, rozkrájejte na díly a rozválejte na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm. Vložte do mírně osolené vařící vody na 20 – 25 minut. Během varu knedlíky asi pětkrát obraťte.

Svíčková jako od babičky

Zatímco knedlíky hodnotila odborná porota, svíčkové omáčky a regionální pivo ochutnávali návštěvníci. U 12 stolů s krémovou omáčkou tak byla opravdová tlačenice. Omáčky se lišily přidaným množstvím smetany (kysané nebo sladké), kořenové zeleniny, způsobem zpracování, užitým kořením, konzistencí, krémovostí, pikantností a vším tím, co dělá omáčku dobrou. Jedno ale měly společné, podle návštěvníku chutnaly všechny jako od babičky.

A kdo tedy vlastně vyhrál?

Soutěž o nejlepší český houskový knedlík:

  1. Jakub Chýna, Hotel InterContinental
  2. Jaroslav Šmerda, SODEXHO
  3. Martin Trachta, Hotel Vladař

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku:

  1. Jaroslav Beránek, Orea hotel Monty, Mariánské lázně
  2. Pavel Šafránek, restaurace Foodoo, Praha 8
  3. Ondřej Dvořák, restaurace La Cave, hotel Dvořák, Tábor

Soutěž o nejlepší regionální pivo:

  1. Dagmar Vlková, Měšťanský pivovar Strakonice
  2. Ladislav Klazar, Pivovar Nová Paka
  3. Pavel Kořínek, Pivovar Náchod

Více o soutěži si můžete přečíst v článku Kdo dnes uvaří nejlepší knedlík?

Přidat komentář