Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Japonsko se chlubí vesmírným pivem

Japonsko se chlubí vesmírným pivem

Nápoj z vesmíru byl vyroben z ječmene vypěstovaného před dvěma lety na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Společně jej vařili vědci z Ruské akademie věd, japonští univerzitní experti a japonský pivovarnický gigant Sapporo.
5. 12. 2008

Sto litrů 5,5procentního piva ale bohužel není určeno ke konzumaci. Rty si jím svlaží jen pár vylosovaných pozemšťanů při ochutnávkách. Zbytek je určen k vědeckým účelům.

Ruský kosmonaut Boris Morukov, který sám strávil v kosmu 11 dní, uvedl, že ječmen se stal po pšenici, hlávkovém salátu a hrášku další plodinou úspěšně pěstovanou na ISS. Podle něj mohou v budoucnosti přijít podobně na řadu i brambory, ačkoli ty k výrobě neméně populárního alkoholického nápoje určeny nebudou. „Domnívám se, že bychom mohli zkusit pěstovat ve vesmíru brambory na jídlo, ne však k výrobě vodky,“ řekl. Manabu Sugimoto, profesor japonské univerzity Okajama, nevylučuje, že by si astronauti v budoucnu mohli ve vesmíru pochutnávat třeba na vesmírném rýžovém víně.

Přidat komentář