OBCHOD

5 důvodů, proč jíst meloun

Přečtěte si, proč je dobré pochutnat si na šťavnatém melounu.
11. 7. 2017 | Autor: redakce Apetitu

K létu patří ovoce. A to nejen to bobulovité. Tělo je třeba hydratovat, a možná i proto mnoho lidí sahá například po melounech, které obsahují spoustu vody. Kromě vydatné svačinky plné vitamínů a antioxidantů tak organismus dostane i velkou dávku závlahy. Výhody jeho konzumace jsou totiž nezměrné. Pojďme si ale uvést alespoň těch pět nejhlavnějších.

1. Hydratace

Když sníte větší kus melounu, v podstatě je to, jako byste vypili jednu sklenici vody. To je tím, že vodní meloun, jak už jeho název napovídá, obsahuje až 90 % vody! Nejen, že tělo hydratuje, ale obsahuje také elektrolyty, důležité minerály, které pomáhají tělu zadržovat vodu, která je prospěšná jeho fungování. A právě proto je vodní meloun ideální letní svačinkou.

2. Výživa

Ačkoliv je meloun z 90 % tvořen vodou, ani dalších 10 % nepřijde na zmar. Jsou totiž tvořeny velkých množstvím živin. Například vitamínem A a C dále pak vitamíny ze skupiny B, mědí, hořčíkem, vlákninou. Jeho dalším významným plus je, že obsahuje extrémně málo kalorií. A pozor! Vyloupáváte semínka? Pak se připravujete o cenný zdroj zinku a železa.

3. Antioxidanty

Meloun je šťavnatou antioxidační bombou. Chlubí se škálou vitamínů od A po C, ale také fotonutrienty. Antioxidanty v melounu bojují proti volným radikálům v těle, chrání buňky, podporují imunitu, zabraňují zánětlivým procesům v těle.

4. Zdraví srdce

Slyšeli jste o lykopenu, silném antioxidantu, který je charakteristický červeným barvivem, který mnozí hledají v rajčatech? Pak vězte, že tento karotenoid najdete i ve vodním melounu. Lykopen aktivně působí proti volným radikálům a tím podporuje kardiovaskulární zdraví. Nejvíce jej obsahují zcela zralé melouny, lykopen je vysoce koncentrovaný právě ve zralém ovoci. Meloun tak obsahuje hodně draslíku, minerálu, který podporuje zdraví srdce.

5. Chuť

Dalším nepřehlédnutelným benefitem je dokonalá chuť. Meloun totiž patří mezi ty zdravé potraviny, které se mohou pochlubit báječnou chutí. Pokud je správně zralý, chlubí se nejen šťavnatostí, ale i sladkostí. Lze ho přidat do salátů, nebo do smoothies. 

Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími melounovými recepty:

Melounový salát s mátou & fetou

Sladký meloun se slanou fetou a olivami vytváří svěží a harmonickou chuťovou kompozici.
 

Nakládané melounové ‚slupky‘ à la matjesy

Chystáte-li se nakládat melounové okraje do menších sklenic, nakrájejte je raději na kostky o hraně 2,5cm. Totéž platí...
 

Melounový salát s hruškou, ostružinami a sýrem

Kombinace melounu, hrušek a ostružin s dobře vyzrálým sýrem s modrou plísní je překvapivá a báječná.
 

Salát z melounu, sýra feta a oříšků

Kombinace ostrého slaného sýra, křupavých oříšků a aromatické dužiny melounu je mimořádně lahodná. Meloun chuť sýra...
 

Melounová bowle s broskvemi

Prázdninové osvěžení. Pokud chcete připravit bowli pro děti, nahraďte likér ovocným sirupem a šumivé víno citronovou...
reklama

Přidat komentář