Vyhrajte jednu z deseti lahví Tequily El Jimador Blanco

Vyhrajte jednu z deseti lahví Tequily El Jimador Blanco

Máme pro vás bleskovou soutěž! Své odpovědi můžete totiž posílat jen do konce července, tedy do pátečních 23:59. V sázce je deset lahví tequily, než vás ale necháme si jednu lahev vybojovat, provedeme vás světem tohoto mexického pokladu. Přestože totiž mezi tequilami můžeme narazit na skutečné poklady, většina  lidí ji rozděluje pouze na ‚zlatou‘ a ‚stříbrnou‘. A je to škoda.
29. 7. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Tequila je jedním z mexických národních nápojů, na který mohou být Mexičané skutečně hrdí. Aby mohla nést toto označení, musí být vyrobena v Mexiku, přesněji ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z agave tequilana weber azul (nejedná se o kaktus, ale sukulent, v Mexiku označovaný jako blue agave nebo také maguey). 

Šťáva z agáve byla oblíbená odjakživa, dříve sloužil nápoj vznikající při jejím kvašení – pulque – k obohacení stravy venkovanů. Obsahuje totiž celou řadu bílkovin, uhlovodíků a vitaminů. Nicméně i ten obsahuje alkohol, a tak je potřeba jej konzumovat opatrně.

Výroba je předepsaná a její dodržování je kontrolováno

Základem pro výrobu tequily je sice agave tequilana weber azul, její chuť ale ovlivňuje také místo, kde rostlina vyrostla, její stáří, výrobní proces a doba zrání. Agáve se pěstuje na rozsáhlých plantážích, kde zraje sedm až dvanáct let. Sklízejí se pouze zralé sukuly, z nichž jimador mačetou oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve zvané piña podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily tři až pět dní. Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ, jenž vyžaduje další zrání, ukládá se nápoj do dřevěných soudků.

I v Čechách je z čeho vybírat…

Pokud zavítáte do baru, nebojte se číšníka zeptat, jakou tequilu mají a jakou by vám doporučil. V zájmu svých vlastních chuťových buněk si vybírejte a ochutnávejte. Tequila může být skvělým požitkem i jako short drink, pokud to s ní nepřeženete a sáhnete po tom správném druhu.

Nejzákladnější dělení tequil je podle obsahu agáve: 100% Agave Tequila, k jejíž výrobě byla použita pouze šťáva z modré agáve. Tato tequila bývá na etiketě označována jako ‚100% de Agave‘. Tequila Mixto obsahuje minimálně 51 % cukru z modré agáve a ostatní cukry mohou být jiného původu (nejčastěji z cukrové třtiny). Tyto tequily bývají označovány jako ‚Tequila‘.

Pokud zavítáte do baru, měla by vám obsluha nabídnout z tohoto portfolia:
Blanco nebo také Silver, Plata, White
Tequila, která vůbec nezrála, případně zrála maximálně čtyři týdny. Právě proto si zachovává výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve. Tento nápoj je bezbarvý, proto se označuje také jako stříbrná tequila. Příkladem je Tequila El Jimador Blanco, která je oblíbenou součástí mixovaných drinků, např. margarity.

Gold
Vyrábí se z tequily Blanco, je uměle dobarvovaná při výrobě, nejčastěji karamelem (toho by ale neměla obsahovat více než 1 % váhy). Na jejím obalu naleznete označení ‚Gold‘ nebo ‚Joven Abocado‘. Příkladem je Tequila Pepe Lopez.

Reposado
Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. Tato tequila zraje dva až jedenáct měsíců v dubových sudech, z nichž získává světle zlatavou barvu a vyváženou chuť i vůni. Na jejím obalu najdete označení ‚Reposado‘. Například Tequila Herradura Reposado odpočívá v dubových soudcích jedenáct měsíců. Pokud ji ochutnáte, cítíte pečené agáve s náznakem vanilky a skořice. El Jimador Reposado zraje v dubových soudcích dva měsíce. Po ochutnání ucítíte na jazyku pečené agáve se známkami skořice a dřeva. Vyznačuje se nasládlou chutí.

Añejo a Extra Añejo
Nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily se označují Añejo a Extra Añejo. Nápoj zraje v dubových soudcích o objemu většinou 190, maximálně ale 600 litrů jeden až tři roky. Typická je pro něj tmavší barva, bohaté aroma a plná a komplexní chuť.Příkladem je Tequila Herradura Añejo – pikantní, plná, olejová.

Přidat komentář