Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chlebíčky & jednohubky

6. 1. 2017

TAJEMSTVÍ OBLOŽENÉHO CHLEBÍČKU

Plátek dobrého pečiva a na něm dvě nebo tři dokonale chuťově propojené vrstvy. Poradíme vám, jak si připravit ty nejlepší chlebíčky. 

HLAVNÍ SLOŽKA Tohle je chlebíčková klasika – majonézový salát jako podklad + plátek šunky či jiné uzeniny. Milovníky mořských plodů však spíš ocení chlebíčky s uzeným lososem či krevetami. Zkrátka by neměli přijít ani vegetariáni – použijte vejce natvrdo, sýry a zeleninu.

PODKLAD Plátek pečiva můžete potřít tenkou vrstvou másla (může být i všelijak ochucené), nebo čerstvým smetanovým sýrem (může být také ochucený), majonézou (může být ochucená), hořčicí apod. Pod klasické chlebíčky s uzeninou patří bramborový nebo vlašský salát. Větší vrstva pomazánky může někdy zastoupit dokonce i hlavní složku chlebíčku.

SPECIALITY Někdy návod nestačí a božský chlebíček z opečené ciabatty, silně pomazaný ricottou, posypaný chilli a citronovou kůrou a pokapaný medem se do žádné škatulky nevejde.

NAVRCH Nahoru patří kousek něčeho s výraznou chutí a zajímavým vzhledem. Od kousků sýra, plátků vajíček přes kyselé okurky a různé rybičky, zeleninu, ovoce až po ořechy. Fantazii se meze nekladou!

PEČIVO Klasický chlebíček je z veky, ale k mání jsou růz- né druhy chleba – bageta, ciabatta, tmavý chléb apod. Hlavně musí být pevný a čerstvý! 

+ TIPY NA OBLOŽENÍ

Klasikou se šunkou a salátem nic nezkazíte, ale zkuste hostům nabídnout i chlebíčky s novými nápady, které reflektují aktuální gastronomické trendy: zdraví, netradiční propojení chutí a použití čerstvých surovin:

  • VE STYLU TEX-MEX: kolečka červené cibule + natenko nakrájené dlouhé plátky okurky + guacamole
  • S HOUBAMI: na másle orestované (nebo nakládané) lišky + lehce podušené listy baby špenátu + ricotta
  • SKANDINÁVSKÝ: kousky nakládaných sleďů, kopr a limeta + plátky grilovaných paprik pokapaných olivovým olejem + tenká vrstva másla
  • S ŘEPOU A OŘECHY: vlašské ořechy + plátky pečené červené řepy + čerstvý kozí sýr
  • S NIVOU A HRUŠKAMI: růžový pepř + tenké plátky hrušek + máslo utřené s nivou

JEDNOHUBKY, KTERÉ MAJÍ "TO NĚCO" NAVÍC

Hlavní trik spočívá v tom, jak správně vybrat lahodné a kvalitní suroviny, které si všechny náležitě vychutnáte v jednom jediném soustu. 

NAPICHOVÁTKO Musí v rohlíku dobře držet. Máme zkušenost, že líp fungují stará plochá párátka než novější napichovátka s kruhovým profilem. Skvělá jsou bambusová placatá s rozšířenou částí na uchopení (jsou ale dražší). Na trhu jsou i barevná plastová nebo elegantní kovová pro opakované použití – musíte však pohlídat, aby je hosté nevyhazovali.

HLAVNÍ SLOŽKA Té je na jednohubce nejvíce, je hlavním lákadlem a nositelem chuti. Pokud je to pomazánka, zastoupí i podklad. Jinak si vyhrajte s uzeninami, studenými masy, nakládanými a uzenými rybami, sýry... Hlavní složkou ale může být i zajímavě upravená zelenina, třeba grilovaná paprika.

NAVRCH Nahoru patří něco efektního – vzhledově i chuťově. Na česnekovou pomazánku vlašský ořech, na kari kuře kousek ananasu nebo jiného barevného ovoce, na krabí pomazánku kreveta i s ocáskem... Dejte prostor fantazii!

PODKLAD Tence pomázněte máslem a potom čerstvým smetanovým sýrem, majonézou, hořčicí apod., na něž ještě přijde hlavní složka. Anebo silně potřete pomazánkou, která je hlavní složkou sama o sobě.

PEČIVO Na klasickou českou jednohubku je nejlepší kolečko rohlíku. Kde sehnat měkký, ale zároveň přirozeně hutný, aby v něm drželo párátko? Zkoušejte a ochutnávejte. Pro zpevnění ho můžete opéct. Lze i vykrájet kolečka z plátků pevného chleba.

+ TIPY NA OBLOŽENÍ

Největším nepřítelem předem připravených jednohubek je vlhkost – předejdete jí, když potřete bez ohledu na další obkládání plátek pečiva tenoučkou vrstvou másla – tuk v něm zabrání promáčení pečiva. 

  • PODKLAD: máslo (i ochucené); čerstvý sýr (i ochucený); majonéza (i ochucená); hořčice; pomazánka; pesto, hummus apod.
  • HLAVNÍ SLOŽKA: uzeniny (šunka, klobása...); pečené, grilované i vařené maso; pečené, uzené i naložené ryby a plody moře; zelenina nebo ovoce; sýr 
  • NAVRCH: zelenina (i nakládaná); ovoce (i nakládané či sušené); ořechy a semínka; chilli papričky; olivy a kapary; bylinky; sýr a vejce

Česnekové chlebíčky a dokonalé jednohubky

Večírkovou klasiku jen tak něco netrumfne! Nabízíme vám léty prověřené hity i nápady na obměny klasických...

 

Přidat komentář