Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Frgály, street food i michelinská šéfkuchařka: nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival

Nejnavštěvovanější gastronomický festival na Moravě je opět tady! Nenechte si ujít Karlovský gastrofestival, který letos proběhne od 4.–6. října.
13. 9. 2019 | Autor: Komerční prezentace

V prostředí půvabného horského údolí valašských Velkých Karlovic si budete moci vychutnat víkend plný dobrého jídla a krásných zážitků. Opět nebudou chybět ani degustace s michelinskou hvězdou pro náročné gurmány! Letos v režii první a dosud jediné šéfkuchařky ve střední Evropě oceněné prestižní michelinskou hvězdou – teprve 32leté Maďarky Eszter Palágyi.

„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je Eszter Palágyi skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

V seznamu osobností, od nichž se maďarská šéfkuchařka učila, se skví i jméno francouzského „šéfkuchaře století“ Joëla Robuchona. Právě Francie jí učarovala natolik, že její vlivy často promítá do svého vaření. „Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezonní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje Eszter, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina. Na ty ve Velkých Karlovicích dojde: hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.

Vpředvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ještě ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G. H. Mumm.

Hlavní program Karlovského gastrofestivalu pro širokou veřejnost se koná v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Těšte se na ochutnávky (nejen) valašských specialit v místních hotelech, penzionech a hospůdkách rozesetých v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se můžete procházet po cyklostezce Bečva, nebo vás popoveze vláček, autobus či koňský povoz. Součástí je i vyhlášený farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si sami zkusíte vyrobit tradiční valašský koláč – frgál.

Více o Karlovském gastrofestivalu se dočtete zde.

Přidat komentář