Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bobule: Proč je nejoblíbenější ovoce léta tak zdravé?

bobulovité ovoce
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Borůvky, jahody, rybíz a maliny se v létě těší u lidí velké oblibě. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby lidé konzumovali alespoň 400 gramů ovoce denně. Pokud zahrnete do toho množství výše zmíněné bobuloviny, postaráte se tak o prevenci chronických onemocnění, ale také získáte zdroj kvalitní vlákniny. Co mohou nabídnout plody každý zvlášť odhaluje šéfkuchař Martin Kortus.

BORŮVKY

borůvky

Jsou bohatým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a má silné antioxidační vlastnosti, takže působí proti stárnutí a zlepšují krevní oběh. Látky v nich obsažené navíc podporují tvorbu kolagenu a pomáhají zlepšovat stav kůže. Obsahují vitamíny A a C a řadu prvků, jako je fosfor, vápník, hořčík, sodík nebo železo.

Borůvky mohou být také přírodními atidepresivy. To potvrzuje například chování lesní zvěře, která borůvky okusuje ve stresu, například v období říje. Vysoce účinné bio látky borůvek totiž uklidňují nervy. Jen pozor - v nadměrném množství mohou způsobovat střevní problémy.

„Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zpracovat a zkonzumovat. Borůvky, které nejsou určeny k rychlé spotřebě, můžeme zmrazit, zavařit nebo usušit. Já sám je mám nejraději především syrové nebo s hnědým cukrem a smetanou,“ doporučuje Kortus.

Borůvky se nejvíce pěstují v Severní a Jižní Americe, ale také ve Španělsku a v Polsku. V Česku tvoří  28 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016, vyplynulo z dat tříleté kampaně „Neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce“ zahájené Svazem sadařů Polské republiky.
 

JAHODY

jahody

Lesní jahody se sbíraly již v době kamenné, nehrály však ve výživě žádnou velkou roli. To se změnilo až s pěstováním zahradních jahod z amerických druhů v 18. století. Jahody obsahují bohatý zdroj vitamínů B a C a důležitých prvků: magnézia, draslíku, železa, zinku, mědi či fosforu.

Jahody jsou nejlepší čerstvé. Skvělé jsou jahodové dezerty, lahodné džemy či knedlíky.

V Česku tvoří  33 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016. Pěstují se v hlavně ve Španělsku, Německu, Polsku a Turecku. 
 

MALINY

maliny

Maliník je nejstarší ovocnou rostlinou a jeho plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější. Obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, jako je hořčík, vápník, železo. Řeklo by se, že je škoda je zpracovat na džem. Ale právě ten uchová jejich lahodné aroma do zimy a připomene nám slunečné letní dny.

Maliny obsahují mnoho biotinu. Tento vitamin krásy z komplexu vitaminů B obsahuje síru, důležitou pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů.

„Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou velice choulostivé a rychle plesniví. Jsou navíc náchylné k otlačení. Zpracujeme je tedy podle potřeby. Doporučuji k snídani s müsli a jogurtem,“ říká Martin Kortus.

V Česku tvoří  30 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016, více než 50 % celosvětové produkce malin se vypěstuje v Evropě. Nejčastěji však v Polsku a v Srbsku. 
 

RYBÍZ

rybíz

Rybíz je nejrozšířenějším druhem drobného ovoce u nás. Jsou tři druhy: červený, bílý a černý rybíz. Všechny druhy tohoto letního ovoce jsou zdravé, plné vitamínů a jsou ideální svačinkou do letních dnů. Zajímavostí je, že černý rybíz obsahuje až čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranče. Rybíz nabízí také vysoký obsah vitamínů, které posilují obranyschopnost našeho těla.

Je prokázáno, že rybíz má pozitivní účinky na látkovou přeměnu, šťáva z něj je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu. Sníme-li 30-40 bobulí rybízu, pokryjeme tím celou denní potřebu vitaminu C, zní z úst odborníků.

Šéfkuchařova rada: „Rybíz bychom neměli příliš dlouho skladovat a pokud možno ho rychle po nákupu zpracujeme nebo zkonzumujeme syrový. Bobule černého rybízu se silnou slupkou mají intenzivní kořenité aroma a používají se např. na zavařeniny a léčivé šťávy nebo k přípravě francouzského likéru cassis.“

V Česku tvoří nejméně, tedy 3 % nejčastěji kupovaného bobulového ovoce za rok 2016. 94 % rybízu se vypěstuje v Evropě.

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč