Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejvíce nám chutnají mořské ryby, až 73 % z nich ale obsahuje plasty, tvrdí studie

Na talířích Čechů se objevují mořské ryby mnohem častěji než ty sladkovodní. Tři čtvrtiny mořských ryb obsahují plastové částice, uvádí aktuální studie publikovaná vydavatelstvím Frontiers in Marine Science.
11. 5. 2018

Taková kontaminace může být zásadní hrozbou pro lidské zdraví, protože ryby jsou součástí potravinového řetězce a mohou se dostat až na talíř běžného konzumenta. V ČR tvoří podíl rybího masa jen 13 % celkové spotřeby masa. Když už se rozhodneme koupit rybu, naše volba nejčastěji padá na ryby mořské, zejména na oblíbeného lososa a tresku. Údaje vyplývají ze statistik největší tuzemské databáze potravin Kaloricketabulky.cz.

Češi jedí ryby málo

Z průzkumu také vyplynulo, že přibližně polovina Čechů (45 %) konzumuje ryby dvakrát měsíčně, čtvrtina (27 %) je má na talíři dvakrát týdně a jen 6 % si je dopřeje víc než třikrát týdně. Rybí maso tak tvoří pouze 13 % celkové spotřeby masa v ČR.

„Ryba na talíři je u nás stále spíš vzácností. Čtyřikrát častěji si Češi dopřejí kuřecí a dvakrát častěji vepřové maso. Rybí maso považují hlavně za dietní a vhodné při redukci hmotnosti. Nejvyšší spotřeba je v lednu a únoru, tedy v měsících, kdy nejvíce lidí dodržuje dietní režimy,“ uvádí Tomáš Pětivoký, zakladatel služby Kaloricketabulky.cz.

Když už rybu, tak z moře

Jedničkou mezi čerstvými rybami je pro tuzemské domácnosti losos (54 %), druhou nejoblíbenější je treska (23 %), jejíž spotřeba každoročně roste. Nejoblíbenější rybu mezi sladkovodními druhy, konkrétně pstruha, si dopřejeme až jako třetí možnost, a to pouze v 11 procentech případů. Minimálně se na našich talířích objevuje kdysi oblíbený kapr (5 %), který se tak stal už jen sváteční (většinou vánoční) pochoutkou.

„Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitaminů, jódu a selenu. Ideální je mít ryby na jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Více než například formou úpravy by se ale lidé měli zabývat původem. Vybírat si ryby lovené před těmi, co jsou chované v sádkách,“ říká Kryštof Veber, profesionální silový a kondiční trenér.

Z průzkumu dále vyplynulo, že nám chutnají mořské ryby i v konzervách, a to především favorizovaný tuňák. V této formě je zkonzumováno až 90 procent tuňákového masa, čerstvý steak si oproti tomu dopřeje jen 5 procent z nás. Z tuňákových konzerv lidé nejčastěji připravují pomazánky a je také oblíbenou přísadou zeleninových salátů.

 

Přidat komentář