Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tipy na víkend 13.–14. 10.: Swiss food festival, Signal Žofín Garden, Podzimní mlsání na hradě Šternberk, Festival delikátních chutí, Cibulový jarmark, Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex, Dýňová slavnost v Otevřené zahradě

Víkend – alespoň ve věci kulinárních zážitků – tentokrát začal už ve čtvrtek, a to v Praze hned dvěma událostmi, které pokračují až do soboty, potažmo do neděle. Vypravte se na švýcarské dobroty na Swiss food festival nebo na svítící lahůdky do Neon Lounge v restauraci Žofín Garden. V sobotu pak můžete zaskočit v hlavním městě ještě na Festival delikátních chutí. Na hradě Šternberk se těšte na dobové dobroty, na Cibulovém jarmarku v Hořovicích pořiďte – co jiného než – cibuli, ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm zaskočte na zahájení výstavy Valašský hortikomplex. A v neděli v Brně si v Otevřené zahradě vydlabte strašidelnou dýňovou hlavu.
11. 10. 2018

Swiss food festival

11.–13. 10., Praha, Náplavka

Už od pondělí běží festival švýcarské kuchyně: ochutnat švýcarské speciality, jako jsou raclette a fondue, můžete v Deserterii na náměstí Míru, sladké pochoutky jsou k mání v Designum Café v hotelu Golden Key v Nerudově ulici a v Kavárně kočičí v Karlíně. V pátek 12. 10. se koná moderovaná ochutnávka švýcarských vín v restauraci Platina v hotelu Leonardo v ulici Karoliny Světlé. Vyvrcholením bude trh se švýcarskými dobrotami na Náplavce, kde si budete moci nejen dopřát proslulou čokoládu nebo sýry, jako je například gruyère, ale také si poslechnout trio alpských hornistů nebo si pohladit bernardýna.

Vstup: trh na Náplavce – zdarma, rezervace ochutnávky vín a info o vstupu na info@hst.cz

Signal Žofín Garden

11.–14. 10., 17.00–23.00, Praha, Žofínský ostrov

Ve čtvrtek začíná festival světla a nových technologií Signal. V jeho rámci můžete letos vyzkoušet, jak chutná například svítící zmrzlina, cukrová vata nebo koktejl z prosecca s mučenkovým UV kaviárem. To vše a mnohé další vás čeká v Neon Food Lounge v restauraci Žofín Garden. Uvidíte také ukázku table-mappinguvizuální projekce na jídelní stoly a orientovat v setmělém prostoru se budete díky svítícímu nábytku. Světelná show plná chutí poběží v Žofín Garden po všechny čtyři dny festivalu, tedy od 11. do 14. října.

Vstup: žetony na konzumaci lze zakoupit u hostesek před vstupem do restaurace, pokrmy a nápoje – od 50 Kč

Podzimní mlsání na hradě Šternberk

13. 10., 10.00–16.00, hrad Šternberk

Dobové dobroty ze zrekonsztruované Liechtensteinské zámecké kuchyně ochutnáte během speciální prohlídky hradu Šternberk. Průvodci v historických kostýmech vás seznámí s historií stolování a zasvětí vás do přípravy pokrmů na hradech a zámcích. Kromě tradičních lahůdek, jako jsou pochoutky z grilu nebo koláče, vás čekají jídla inspirovaná knihou Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko.

Vstup: 200 Kč, snížené 140 Kč, rodinné 540 Kč

Festival delikátních chutí

13. 10., 10.00–18.00, Praha, Novoměstská radnice

Pokrmy ze všech koutů světa budete moci vyzkoušet, aniž byste vytáhli paty z Prahy. V historických prostorách Novoměstské radnice se koná Festival delikátních chutí, jehož spojujícím tématem vzhledem k podzimnímu času bude pod sloganem „jídla, pro která zahoříte“ hřejivost pokrmů. Těšte se na pikantní asijská kari, horké polévky, chilli pochoutky či kořeněný svařák.

Vstup: zdarma

Cibulový jarmark

13. 10., 8.00–16.00, Hořovice

Nakoupit zásobu cibule na celou zimu a k tomu navrch krásný cibulový cop na ozdobu kuchyně můžete v Hořovicích na Cibulovém jarmarku. Jen výstavní cop, který tradičně visí na barokním štítu Domu zahrádkářů ve Valdecké ulici, není na prodej. Ostatně asi byste ho ani neunesli – měří více než 4 metry a každý rok ho šikovné hořovické ženy spletou z 500 kg cibule. Kromě cibule budou na jarmarku k dostání sezonní ovoce a zelenina, zahrádkářské potřeby, med a samozřejmě spousta tradičního občerstvení, od perníku po pivo.

Vstup: zdarma

Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex

13.–21. 10., Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě

Porovnat staré a nové odrůdy ovoce a prohlédnout si zemědělské plodiny, které pěstovali naši předci v drsných podhorských podmínkách, můžete od 13. do 21. října v Janíkově stodole v Dřevěném městečku ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Vstup: do Dřevěného městečka – plné vstupné 80 Kč, snížené 60 Kč, dětské 40 Kč, rodinné 160 Kč, zvíře 20 Kč

Dýňová slavnost v Otevřené zahradě

14. 10., 10.00–17.00, Brno–střed, Otevřená zahrada

Za dýněmi se vypravte v Brně do Otevřené zahrady. Zelená oáza uprostřed města v sobě kombinuje park, bylinnou a zeleninovou zahradu, sad a ekologické centrum s mini farmou, kde najdete ovce, slepice a včely. Čeká vás soutěž o nejlepší dýňový koláč s ochutnávkou – do soutěže můžete buď přinést mezi 13.00–13.30 vlastní výtvor, nebo se naopak od 14.00 můžete pustit do hodnocení. Děti, které si z dýní vydlabou strašidla, si mohou zasoutěžit o nejhezčího dýňového bubáka. Pokud vás dýně omrzí, můžete si s dětmi zahrát hry na interaktivních stanovištích, která vysvětlují přírodní zákony.

Vstup: 80 Kč

 

 

 

 

Přidat komentář