Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tipy na víkend 5.–6. 10.

Už v pátek 4. října začíná několik akcí, během nichž si můžete několik dní vychutnávat dobré jídlo a pití. Volit můžete mezi Karlovským gastrofestivalem v Beskydech, Florou Olomouc na Hané či Valtickým vinobraním na Jižní Moravě. Pokud máte čas jen jeden den, vydejte se v sobotu na dobroty z brambor do skanzenu na Veselém Kopci nebo si zajeďte do Ostravy na Hradní hodokvas.
3. 10. 2019

Karlovský gastrofestival

4.–6. 10., pátek 17.00–20.00, sobota 9.00–20.00, neděle 9.00–18.00, Velké Karlovice, údolí Léskové

Do lůna Beskyd, kde se odehrává festival, který kombinuje vysokou gastronomii, tradiční regionální kuchyni, jarmark s dobrotami od místních producentů, vystoupení folklorních souborů,

vás zvou místní hoteliéři a majitelé restaurací a hospod. Festival je rozprostřen v celém malebném údolí Léskové, a pokud se chcete zúčastnit se všech tří dní, případně si pobyt prodloužit a kochat se krásou podzimních hor, můžete se v místě i ubytovat. Gastronomická nabídka je pestrá a sahá od místních dobrot, jakou jsou frgály a valašská kyselica, až po šampaňské provázející vysoké umění michelinských kuchařů – letos menu na gala večeři a michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna vzniká pod taktovkou maďarské hvězdy Eszter Palágyi.

Vstup: zdarma, manipulační poplatek za chip – 75 Kč, vstupy na doprovodné akce se hradí zvlášť, gala večeři a michelinský oběd je nutné zarezervovat; rezervace a podrobný program zde

Flora Olomouc

3.–6. 10., denně 9.00–18.00, neděle 9.00–17.00, Olomouc, Výstaviště Flora Olomouc

Čas sklizně a oslava hojnosti jsou hlavními motivy podzimní Flory Olomouc. Jestliže se zajímáte o sadaření, staré odrůdy jablek a pěstování ovocných stromů, moštování nebo včelaření, je olomoucké výstaviště tím pravým místem pro vás. Součástí festivalu je i festival Gastronomie a nápojů Olima, kde dojde k vyhlášení Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a výsledků soutěže Flora džem. V doprovodném programu Flory Olomouc se můžete těšit na kuchařské show, amatérská i profesionální soutěž Moravský cukrářský šampionát

Vstup: 160 Kč, snížené 40–90 Kč, rodinné 320 Kč

 

Valtické vinobraní

4.–5. 10., pátek 18.00–24.00, sobota 10.00–24.00, Valtice, centrum města a zámek

Další z řady působivých moravských vinobraní můžete zažít ve Valticích. Akcí žije celé vinařské město, těšit se můžete na krojovaný průvod, folklorní taneční a pěvecké soubory, cimbálovou muziku, populární hudbu a hlavně spoustu vína a burčáku.

Vstup: pátek 100 Kč, sobota 150 Kč, dvoudenní 200 Kč

Bramborová sobota

5. 10., 9.00–16.00, Muzeum v přírodě Vysočina, Veselý Kopec u Hlinska

Tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině vám přiblíží ve skanzenu na Veselém Kopci. Díky spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, se můžete dozvědět spoustu zajímavého o šlechtění, pěstování, uskladnění i použití brambor. K ochutnání budou bramborová jídla podle receptů hospodyněk z okolních vesnic, například šišky, placky, lepenice nebo krupičník. Chybět nebudou ani brambory pečené po způsobu dávných pasáčků v popelu. Děti si mohou vyrobit hračku z brambor.

Vstup: 100 Kč, snížené 50–80 Kč, rodinné 200 Kč

 

Hradní hodokvas

5. 10., 10.00–22.00, Ostrava, Slezkoostravský hrad

Nabídku lokální gastronomie a vystoupení místních umělců si vychutnáte v Ostravě. Festival nabídne produkci místních minipivovarů, vinnou zónu, 22 stanovišť s občerstvením z bister, restaurací, kaváren a pekáren z Ostravy a okolí, program pro děti, hry a pohybové a tvořivé workshopy.

Vstup: 120 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 380 Kč

Přidat komentář