Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tipy na víkend 6.–7. 10.: Kurz biovaření na Noci vědců, Karlovský gastrofestival, Slavnosti holovouských malináčů, Pilsner Fest, Hody s plody podzimu v Borovanech

Za zapomenutými zrny do Zemědělského muzea, na michelinskou galavečeři do Beskyd, do Holovous na malináče, na plzeň do Plzně, za podzimní úrodou do Borovan. První říjnový víkend opět nabízí labužníkům spoustu možností!
4. 10. 2018

Kurz biovaření na Noci vědců

5. 10., 17.00–20.00, Praha, Národní zemědělské muzeum

Znovuobjevit zapomenuté plodiny našich předků a vyzkoušet si vaření s nimi, můžete v rámci Noci vědců na kuchařském bioworkshopu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Naučíte se připravit například petrželové kroupeto s pomalu taženým vepřovým masem a křenovou omáčkou či pohankové palačinky zdobené zdobené rakytníkem.

Chcete-li si nakoupit a ochutnat biopotraviny či streetfoodové dobroty v biokvalitě, vydejte se tamtéž 5.–6. 10. na Biojarmark. Součástí akce jsou i aktivity pro děti, promítání ekofilmů nebo hudební vystoupení.

Vstup: cena za kurz – 990 Kč, rezervace nutná, přihlášky na https://www.nzm.cz/akce/workshop-objevujeme-mene-tradicni-plodiny-a-bioprodukty

 

Karlovský gastrofestival

5.–7. 10., pátek 18.00–21.00, sobota 9.00–24.00, galavečeře od 19.30, neděle 9.00–18.00, vinná degustace od 19.30, Velké Karlovice

Od frgálů až po michelinskou kuchyni – tak by se dal shrnout desátý ročník beskydského gastrofestivalu, který se bude konat v údolí Léskové v lůně Beskyd. Festival startuje už v pátek v podvečer několika akcemi v místních hotelích – těšit se můžete na maďarský večer, barmanskou show nebo galavečeři s prvorepublikovým tématem. V sobotu se festival rozjede naplno: čeká vás farmářský trh, frgálová manufaktura, škola pečení a vaření, škola míchání drinků, kuchařská show s využitím lokálních surovin, barmanský večer, v sobotu saunová noc, v neděli degustační večer vinařství Kudrnka. Vrcholem festivalu bude v sobotu galavečeře, v neděli potom galaoběd v režii dvouhvězdičkového michelinského šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který stojí za francouzskou restaurací Paloma v Mougins nedaleko Cannes a její stejnojmennou českou odnoží v Průhonicích u Prahy.

Vstup: zdarma, na vybrané doprovodné akce individuální vstupné, rezervace na galavečeři nutná

 

Slavnosti holovouských malináčů

6. 10., 13.00–21.00, Holovousy

Zní to jako otázka ze žertovného kvízu: Holovouský malináč je a) skřítek z pohádky, b) plemeno skotu ryšavé barvy c) jablko s krásnou červenou slupkou a lahodnou chutí. Pokud jste odpověděli za c), vypravte se do Holovous v Podkrkonoší, odkud tato stará česká odrůda pochází. Ochutnat na místě budete moci nejen jablka, ale také domácí koláče nebo dobrovodské zelí. Na jarmarku pak od místních pěstitelů můžete zakoupit ovoce a zeleninu, květiny, stromky či med. Děti čeká slaměný hrad či rukodělné dílničky, dospělí si můžou prohlédnout staré odrůdy ovoce. Nové pěstitelské impulsy nasbíráte při prohlídce Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy, kde se od 14.00 do 17.00 koná Den otevřených dveří.

Vstup: dobrovolné vstupné

 

Pilsner Fest

6. 10., 11.00–01.00, Plzeň, náměstí Republiky a areál pivovaru Pilsner Urquell, partnerské plzeňské restaurace

Hlavní město ležáku bude žít v sobotu od rána až do půlnoci (a možná ještě o kus déle) svým nejslavnějším nápojem. Pátého října uplyne 146 let ode dne, kdy v Plzni uvařili první várku plzeňského ležáku, který západočeskou metropoli proslavil po celém světě. V rámci Pilsner Festu se můžete těšit na mnoho hudebních vystoupení, školu čepování a představení výčepních z různých zemí a rozličných pivních kultur nebo speciality ze zemí, kam se plzeňské pivo dováží. Podíváte se do bednářské dílny a vyzkoušíte si výrobu pivních sudů nebo se můžete vydat na prohlídku celého pivovaru a ochutnat nefiltrovaný plzeňský ležák.

Vstup: prohlídky pivovaru – 150 Kč

 

Hody s plody podzimu v Borovanech

6. 10., 13.00–19.00, Borovany, klášterní zahrada

Oslava podzimní úrody se tento víkend koná v jihočeských Borovanech. Vydejte se ochutnat dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb i hub, zamoštovat si a okoštovat ovocné pálenky. Těšte se na pečivo přímo z pece, soutěž o nejlepší medovinu, tvořivé dílny nebo výstavu hub. Nad vlastními úlovky z lesa se můžete poradit přímo na místě v mykologické poradně.

Vstup: zdarma

 

 

 

 

Přidat komentář