O festivalu



27. – 29. května 2016


Pražský hrad – Královská zahrada, Míčovna

V kouzelném prostoru Královské zahrady Pražského hradu letos proběhne jubilejní X. ročník Prague Food Festivalu. 27-29. května budou mít návštěvníci unikátní možnost ochutnat pokrmy špičkových šéfkuchařů pražských i mimopražských restaurací z Maurerova výběru. Tento rok představujeme v širším měřítku filosofii „Taste Waste“, prostřednictvím které odsuzujeme plýtvání v jakékoliv formě.

Vstupenky v předprodeji na praguefoodfestival.cz a v síti TicketPro.





10. výročí

Historicky festival vystřídal mnoho krásných míst v centru Prahy. V roce 2007 se dnes již tradiční třídenní svátek gastronomie konal na ostrově Kampa, následně jej hostily Slovanský ostrov, nábřeží u Karlova mostu a posledních šest let se koná na místě nejprestižnějším – na Pražském hradě. Výjimkou nebude ani tento ročník a Prague Food festival v Královských zahradách oslaví své 10. narozeniny.

 




JÍDLO


Restaurace, které jste nikdy neochutnali, oceněné moravské vinné skvosty "bio, eko i standard", jídla podle chutí Karla IV., nová minerální i pramenitá voda, farmářské delikatesy, pivní speciály, bary a rytmy ve stylu Karibiku či Argentiny, pokrmy "Taste-Waste" šetrné k naší planetě, francouzský koňak, "bohémský" sekt, paella, zdravé jogo-zmrzliny, foie-gras a nekonečná čokoládová rapsodie…

Restaurace / druh kuchyně:
(nová) Adore restaurant / mezinárodní
Angusfarm / česká, steakhouse, mezinárodní
Aureole Fusion Restaurant / asijská, orientální, thajská, pacifická, mezinárodní
Café Amandine / francouzská
(nová) Etnosvět / vegetariánská, mezinárodní
Farma Košík / česká, regionální, slovenská
(nová) Gran Fierro / argentinská a mezinárodní
(nová) Hostaria / italská
Chateau Mcely, Piano Nobile / česká, mezinárodní
KOBE / asijská a steakhouse
La Bodeguita Del Medio / kreolská a mezinárodní
Le Grill, The Grand Mark Prague / česká, francouzská, středomořská
(nová) Mirellie / středomořská
Monarchie / česká, rakousko – uherská, mezinárodní
Oliva by Amandine / francouzská a středozemní
Rezidence GOLF / česká, mezinárodní
(nová) Sabores Tapas & Vinos
U Emy Destinové /mezinárodní
U Štěpána / BIO, česká, steakhouse
Zátiší Group (Bellevue, V Zátiší, Žofín Garden) / česká, indická, mezinárodní

NÁPOJE

Lobkowicz
Pivovary Lobkowicz minulý rok načepovaly téměř 10 000 festivalových piv, na které se můžete těšit i tento rok. Gurmáni v  areálu Pražského hradu budou mít příležitost párovat lahodné pokrmy s prémiovou řadou piv Lobkowicz. Vedle již tradičních a úspěšných položek Lobkowicz Premium Ležák a Lobkowicz Premium Nealkoholický bude připraven i skutečně černý ležák, tradiční pšeničné pivo, pivo typu Ale a stále oblíbenější kvasnicové pivo, které získalo prestižní ocenění Zlatá pivní pečeť 2016. Ani v  letošním roce nebudou chybět pravidelné degustace a škola čepování piva.

Korunní
Zažitá představa, že vody chutnají všechny stejně, je zcela mylná. Rozdíly jsou v mnoha případech markantní a ne každá voda se například chuťově snoubí s vínem. Korunní je jako jediná držitelem certifikátu Voda vhodná k vínu, a tak jsme téma voda a víno vzali za své. I zde ale platí určitá pravidla, a tak se například k šumivému vínu hodí jiný druh vody než k polosladkému bílému.

Veuve Clicquot
Zveme Vás na navštěvu Veuve Clicquot Champagne lounge, místa jako stvořeného pro zpříjemnění dne a umocnění gastronomického zážitku skleničkou tohoto věhlasného šampaňského spolu s tím nejlepším výhledem na celou Prahu.

Hennessy
Již dvě a půl století vyrábějí svůj koňak na stejném místě, se stejnou péčí a touhou po dokonalosti. Jejich tajemství chrání již osmá generace master blenderů z rodiny Fillioux. Přijďte objevit kouzlo koňaků do Hennessy Cognac Baru.

VÍNA

Tento rok v areálu Královských zahrad dáváme přednost především domácím vinařům.
Sdružení Ekovín se zastoupením výrobců Vinařství Gotberg, Víno Marcinčák, Rodinné vinařství Kadubcovi, Vinařství SPIELBERG a Templářské sklepy Čejkovice bude prezentovat biovína z ekologické produkce.

Vinařská unie ČR je vůbec nejstarším vinařským svazem u nás. Svá špičková vína z nejznámějších oblastí Moravy představí Vinařství Bzenec, Chateau Valtice, Mikrosvín Mikulov, Vinařství Baloun, Vinařství Kovacs, Vinařství Reisten, Vinium Velké Pavlovice a Bohemia Sekt.
Nově se na festivalu samostatně představí známá značka Vinselekt Michlovský produkující velikou škálu krásných vín a snoubení vína s čokoládou.

BARY

Bodeguita del Medio
Čeká vás ukázka pravé Kuby. Můžete se těšit na školu tance pod taktovkou Maykel Eduardo Varona Talavera. Na baru se o Vás postarají ti nejlepší z české barové scény. Nebudou chybět originální kubánské koktejly jako Mojito, Cuba Libre, Cubata a další. Šéf kuchař La Bodeguita Del Medio Michael Simon bude prezentovat karibskou kuchyni, kde nebudou chybět pokrmy z darů moře, vynikajících plemen vepřového a hovězího masa a v neposlední řadě typický španělský pokrm Paella.

Prolog Bar
Nejnovější hit na pražské barové scéně "The Exceptional Cocktail Bar" - je výjimečné místo (nejen) pro výjimečné okamžiky! Široká nabídka exkluzivních destilátů, 21 signaturních koktejlů, které jsou originálním počinem z dílny místních barmanů. Některé koktejly obsahují jedlé zlato, při jiných můžete zažít kouřovou show, jiný vás příjemně nažhaví svou pikantností a možností vychutnat si jej přímo ze schránky bretaňské ústřice. Dobré pití jde ruku v ruce s moderní mezinárodní kuchyní. Na menu nechybí kaviár nebo terinka z foie gras, které jsou lahodným předkrmem před dalšími specialitami.

 

DELIKATESY

Husí játra
Tradiční účastník festivalu nabídne široké portfólio této světově proslulé lahůdky v teplém i studeném provedení. Nebudou chybět Husí játra s jablky a cibulkou, ale například i novinka: zmrzlina Foie gras.

Food Story
Unikátní obchod s výběrovými potravinami z celého světa, který je rozšířený o ovoce a zeleninu a je spojený s kvalitním stravováním. Do jejich konceptu patří také Bistro, salad a mozzarella bar, tapas či panini bar.

Bon Bon
Každý den festivalu se připravte na lžičkovou degustaci patnácti druhů teplých čokolád z různých lokalit, které se budou lišit nejen svým podílem kakaa, ale i různými druhy koření.

Král sýrů
Zažít sýrovou etiketu na vlastní kůži. Čekají vás perfektní kombinace specialit od Krále Sýrů s delikatesami připravenými špičkovým šéfkuchařem. Součástí chuťového zážitku bude i ochutnávka nejlepších českých a moravských vín.
Těště se na: Král sýrů Krémový, Král sýrů Nebeský a Král sýrů Hermadur.

Lindt
K degustacím bude Lindt nabízet 6 variant Excellence tabulkových čokolád – 70%, 85%, Chilli, Orange, Sea salt a novinku Mint. Letos ovšem nepůjde pouze o čokoládu. Sommelier čokoládám doporučí i to správné víno!

Yogoterie
Každý zákazník si bude moci vytvořit lahodnou porci frozen yogurtu dle vlastní chuti. Ti, kteří dávají přednost zdraví, mohou využít širokou škálu čerstvého ovoce. Milovníci čokolády a mlsání si přijdou na své v podobě čokoládové polevy a neodolatelných oříškových a jiných posypů.

CocoKing
Milovníci čerstvého ovoce budou mít možnost ochutnat mladé kokosy, čerstvě lisovanou šťávu z cukrové třtiny, netradiční tropické druhy ovoce jako jsou: jackfruit, durian, dragon fruit, baby melouny, baby banány a další. Veškeré druhy ovoce nabízené k degustaci si bude možné odnést i domů.

Farma rodiny Němcovy
Farma rodiny Němcovy se řadí mezi atraktivní podniky ve zpracování mléčných a masných produktů na našem trhu. Některé jejich výrobky získaly ocenění Regionální produkt kraje Vysočina. Jeden z důvodů, proč jsou jejich výrobky kvalitní je ten, že zvířata mají dostatek volného prostoru a i jejich způsob krmení je jiný, než u klasických chovů. Dalším faktorem, který zaručuje jejich potravinám vysokou kvalitu a vynikající nezaměnitelnou chuť je způsob výroby produktů, který je velmi šetrný k životnímu prostředí.

Créme de la Créme
Crème de la Crème je tradiční italské řemeslné zmrzlinářství, které denně vyrábí několik desítek druhů zmrzlin z mléka, smetany a čerstvého ovoce. Každá zmrzlina má svou vlastní originální recepturu a má pečlivě vyváženou chuť i strukturu. Během experimentování s ingrediencemi samozřejmě objevují nové a netradiční chutě, které následně proměňují v pravé zmrzlinové delikatesy.

Kenwood Colosseum
Po loňském úspěchu budou mít návštěvníci opět jedinečnou možnost zažít moderovanou cooking show gastronomických mistrů v čele s držitelem dvou michelinských hvězd - s charismatickým chefem Moreno Cerdoni. Firma De’Longhi navíc ukáže lidem, jak si udělat "kafe po telefonu", a zcela novou akci "Braun pro děti".

 

MENU KARLA IV:

V květnu 2016 uplyne 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. Czech National Culinary Team AKC ČR si pro vás přichystá ve stánku Czech Tourismu historické menu, díky kterému budete moci ochutnat pokrmy a nápoje, které vás vtáhnou zpět do 14. století a připomenou jakou podobu měla gastronomie v dobách našeho významného panovníka.


DOPROVODNÝ PROGRAM

Gran Fierro
Přesuňte se do Argentiny - země jedinečného masa připravovaného na grillu "parrilla". Ochutnejte vyhlášenou omáčku chimichurri (čimičuri) a koktejly. Chybět nebude ani argentinská hudba, která vám navodí tu správnou atmosféru.

Etnosvět
Etnosvět nabízí komplexní kurz rostlinné stravy zahrnující teoretickou i praktickou část. V teoretické části se seznámíte s celou problematikou rostlinné výživy od historie po současnost. V praktické části budete mít možnost přípravit jednotlivá menu podle ročních období a naučíte se základy rostlinné kuchyně pro každodenní život.

Dětský koutek
Prague Food Festival můžete navštívit i s těmi nejmenšími. Pro ně bude připravený dětský koutek a tak si budete moci projít celý areál bez starostí.

Apetit
Škola vaření, setkání s celou redakcí kuchařské fígle!

Relax Ceragem
Napraví záda, tělo i celkovou kondici či posílí imunitu.

Radiožurnál
Živé vysílání z festivalu z nového přenosového prezentačního vozu na téma gastronomie ale i "taste-waste" v rámci projektu ČRo www.nejsemplytvak.cz

Volkswagen XL1
Nejúspornější automobil světa se spotřebou 1 litr na 100 km musíte vidět na vlastní oči. Na stánku firmy Volkswagen budete mít možnost vyhrát projížďku tímto strojem z budoucnosti, který je jediným svého druhu v České rupublice.

Deník/Dotyk
Nové projekty Vltava-Labe-Press, Deník pro Prahu, možnost okamžitého načtení aplikace Dotyk pro tablety a smartphony s interaktivní mapou areálu PFF

Festival INFO
Vše o festivalu, publikace Grand Restaurant, program Mňam Tour, prezentační materiály

 

 

Datum: 27. – 29. května 2016

Místo: Pražský hrad – Královská zahrada

Vstupné: 450 Kč v předprodeji, 500 Kč na místě

 

Hennessy

Objevte kouzlo koňaků Hennessy...

Veuve Clicquot

„Existuje jen jedna kvalita – ta nejvyšší.“ To bylo v 18. století heslem Madame Clicquot a my jej ctíme dodnes.