Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní pomazánka z červené čočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 61
Do 45 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1633 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 146 g
Tuky 69 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomazánka z červené čočky je rafinovaný způsob, jak přidat do svého jídelníčku luštěniny. Pomazánka je jemná a díky nastrouhané mrkvi i lehce nasládlá. Pokud ji chcete drobně obměnit, zkuste místo čerstvých rajčat přidat sušená a naložená v oleji. Recept na pomazánku z červené čočky je pro čtyři osoby s menším hladem – nicméně my ji sníme v pohodě ve dvou!

Suroviny

olivový olej panenský 5 PL
česnek 3 stroužky
+ na dochucení
nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
rajčata cherry 15 ks
šťáva a kůra na dochucení
bazalka 2 hrsti
čerstvá
sůl 1,5 ČL

Postup

1

Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.

2

Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.

3

K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.

4

Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.

5

Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

07.07.2008 10:57
Recept se nachází v č.8/07, str.85
25.06.2008 08:39
Dělám si ji už leta a to s pomerančem. Ale určitě zkusím i tuto verzi. Do obyčejné čočkovy zas dávám i celer, bramboru a petrželku. Nemá to chybku.
23.06.2008 10:27
je opravdu skvela

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč