Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Aloo gobi neboli květák a brambory

Až budete přeslazení rohlíčky, lineckým a dalším cukrovím, uvařte si tohle indické vegetariánské jídlo. Vaše chuťové buňky budou mít Vánoce!

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení ořechů
PT1H
Vaření 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 100 g ořechů kešú + další k podávání
    • 1 květák, v celku
    • 600 g menších nových brambor, přepůlených
    • 3 lžičky sušené kurkumy
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 180 ml kokosového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 5cm kousek zázvoru (asi 25 g), nastrouhaný najemno
    • 6 stroužků česneku, drcených
    • 2 lžičky koření garam masala
    • 1 svazek koriandru, lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobno
    • 2 zelené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
    • lístky koriandru, černucha nebo černý sezam, limeta na klínky, vařená rýže a bílý jogurt k podávání

Příprava jídla

1 Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.

2 Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.

3 Troubu předehřejte na 200°C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.

4 Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250ml vody. Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.

5 Podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vydatná polévka na zahřátí

Kořeněné kuře s kuskusem

Salát s grapefruitem

Harira

Zelené kari s rybou

Přidat komentář