Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Magronen je německo–švýcarský výraz pro italské makarony, které do Alp pronikly po vybudování gotthardského železničního tunelu. A ostatní suroviny byly k dispozici přímo na salaši.

 

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Pečení 0:10
Těstoviny

Ingredience

    • 115 g slaniny na kostičky
    • 2 cibule, nakrájené na kolečka
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 lžíce másla
    • 500 g moučnatých brambor, oloupaných a nakrájených na menší kostky
    • 250 g krátkých těstovin (my jsme použili macaroni)
    • 250 ml smetany na vaření (12%)
    • 250 g gruyèru, apenzelleru nebo bergkäse (případně mix), nastrouhaného + hrstka stranou na posypání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka muškátového oříšku
    • 1/2 jablka, neloupaného (s červenou slupkou) a nakrájeného natenko
    • jablečné pyré k podávání

Příprava jídla

1 Rozehřejte pánev a opečte na ní dokřupava slaninu. Vylovte ji děrovanou lžící a dejte stranou. Cibuli poprašte moukou. Do pánve přidejte máslo a cibuli a opékejte, dokud není cibule zlatavá a křupavá. Cibuli přidejte ke slanině.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte do ní vařit brambory a těstoviny současně. Tvaru a velikosti těstovin přizpůsobte velikost brambor – obojí by mělo být hotové současně, brambory měkké a těstoviny al dente. Sceďte a okamžitě vraťte do hrnce na oheň, zalijte smetanou a nechte smetanu ohřát.

3 Pak vmíchejte sýr, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Míchejte, dokud se nevytvoří hustá omáčka, která obalí brambory i těstoviny. Vmíchejte slaninu, cibuli a přemístěte do zapékací nádoby. Povrch poklaďte na tenoučko nakrájenými plátky jablka, posypejte troškou sýra a dejte do trouby rozpálené 200 °C krátce zapéct, až vršek zezlátne. Servírujte s jablečným pyré – tak si na těstovinách pochutnávají skuteční Švýcaři.

   

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fondue s růžičkovou kapustou

Koláč s cibulí a camembertem

Raclette z trouby s celerovou remuládou

Přidat komentář