Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Asijské kuličky s nudlovým salátem

Tyhle kuličky jsou výrazně kořeněné, a proto se skvěle hodí i jako pohoštění na večírky.

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka Asijská

Ingredience

    • 6 plátků toustového chleba, nalámaného
    • asi 60 ml dezertního nebo rýžového vína
    • 3–4 lžíce sójové omáčky
    • 60 ml sladké chilli omáčky
    • 1 vejce
    • 1/2 lžičky koření pěti vůní
    • 5cm kousek zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
    • 500 g mletého vepřového masa
    • 3 stroužky česneku, drceného
    • mořská sůl

    NA SALÁT

    • 400 g širokých rýžových nudlí
    • 1 salátová okurka, na dlouhé nudličky
    • 200 g lusků cukrového hrášku
    • 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na nudličky
    • svazek koriandru, nasekaný nahrubo
    • 100 g (nesolených) arašídů, nasekaných nahrubo

    NA ZÁLIVKU

    • 3 lžíce rýžového vína mirin
    • 4 lžíce rybí omáčky
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 1 lžička tmavého sezamového oleje
    • černá sezamová semínka na posypání

Příprava jídla

1 Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočinout. Pak přidejte koření, česnek a závor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a hnětacími háky nechte směs dobře promísit. Kousek opečte, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova.

3 Na salát ponořte cukrový hrášek na 30 sekund do vroucí osolené vody, pak sceďte, ihned zchlaďte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Pak úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a také propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, cukrový hrášek, chilli a koriandr a dejte stranou. Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody a nalijte na salát. Promíchejte a rozložte na servírovací talíř. Posypte arašídy a sezamem a doplňte upečenými masovými kuličkami.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET

  • Party pohoštění

Asijské kuličky lze předem upéct tak, aby byly propečené, ale ne zcela dozlatova, pak nechat vychladnout a zamrazit. Chystáte-li party, stačí je vyndat z mrazáku, nechat povolit a krátce dopéct. Ideální dip: z majonézy, mangového čatní a zelené kari pasty. 

  • Oběd s sebou

Udělejte kuliček dvojnásobné množství – hodí se do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem či bramborovu kaší. S pikantním dipem si je můžete přibalit do práce k obědu.

Škola vaření: masové kuličky

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky jsou samá plus a...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Telecí kuličky s mozzarellovou náplní

Jehněčí kuličky s bramborami

Kuřecí kuličky v minestrone

50 nejlepších receptů s mletým masem

Placky s pomalu pečeným bůčkem po čínsku

Přidat komentář