Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

Jemná smetana a ostřejší hořčice dělají bažantímu masu skvělý doprovod.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Maso Francouzská

Ingredience

    • 1 velký bažant, očištěný a vykuchaný (nebo 2 menší)
    •  sůl a čerstvě mletý pepř
    •  1 lžíce dijonské hořčice
    •  1 snítka šalvěje + na ozdobení
    •  2 stroužky česneku, oloupané
    •  2 lžíce másla
    •  4 šalotky, nakrájené nadrobno
    •  1 malá mrkev, nakrájená na kostičky 
    •  1/2 řapíku celeru, nakrájeného na kostičky
    •  200 ml suchého sektu
    •  200 ml smetany ke šlehání, 33%
    •  2 lžičky hladké mouky
    •  dušená rýže, opékané brambory nebo bageta k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bažanta osolte a opepřete, vně i uvnitř. Zvenku ho potřete hořčicí a dovnitř vložte snítku šalvěje a stroužky česneku.

V pekáčku rozehřejte máslo a bažanta na něm opečte ze všech stran dočervena. Vyjměte a dejte stranou. Do pekáčku přidejte šalotku, mrkev a řapíkatý celer a opékejte 5 minut dosklovita a do změknutí. Vraťte bažanta, podlijte sektem, zakryjte pekáček alobalem a v troubě pečte zhruba 1 hodinu doměkka. Během pečení občas přelévejte vypečenou šťávou, případně podlijte teplou vodou. Zhruba 15 minut před koncem pečení přilijte do šťávy mouku rozmíchanou v troše studené vody a promíchejte.

Vyjměte bažanta. Pekáček dejte na sporák, přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a odstavte. Omáčku rozmixujte dohladka, a chcete-li, propasírujte. Porce bažanta podávejte se zvolenou přílohou a přelité omáčkou. Můžete ozdobit lístky šalvěje.

ZDRAVOTNÍ PLUS

Bažant není tučný a je lehce stravitelný. Obsahuje zdraví prospěšné minerály jako hořčík, vápník, železo a mangan a vitaminy (například B1, B2, PP, B6, K a kyselinu listovou).

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

I když bažanta řadíme k pernaté zvěřině, logicky se nabízí kombinovat pokrm s červeným vínem. Důležitá je ovšem samotná úprava pokrmu, a pokud máme maso s omáčkou, snažíme se snoubit víno především k omáčce. Smetanová omáčka si tedy žádá plné, hutné a vyzrálé bílé suché víno.

Z odrůd bych doporučil především Rulandské šedé nebo Chardonnay v kvalitě VOC, pozdní sběr anebo výběr z hroznů. Popřípadě vyzkoušejte cuvée z těchto odrůd či pinotů obecně a nebojte se ani vín, která zrála v barikovém sudu. Z ročníků bych volil spíše ty starší jako 2013 nebo 2011. Doporučuji i vyšší obsah alkoholu okolo 13 % obj. Chardonnay vyzkoušejte určitě ze Slovácka a Rulandské šedé z Čech nebo z Velkopavlovické vinařské podoblasti.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Konfitovaný bažant se slaninou

Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář