Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Benátský vaječný likér

Likér vymyslel cukrář, kterému při výrobě tureckého medu přebývaly žloutky: vyrobil vinnou pěnu zabaglione, které prodloužil trvanlivost dodáním brandy. V Itálii se nazývá Vov a je mimo jiné základem proslulého bombardina. Domácí verze je snadná a ještě lahodnější než kupovaná!

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1,5 litru
Doba přípravy: Do 30 minut
+ louhování
P
Nápoj

Ingredience

    • 1 vanilkový lusk
    • 750 ml plnotučného mléka
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 200 ml dezertního vína marsala
    • 6 žloutků
    • 250 g krupicového cukru
    • 150 ml brandy

Příprava jídla

1 Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň. Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu. Pokud chcete v likéru posílit chuť vanilky, nechte v tomto bodě smetanu a mléko zakryté louhovat 20 minut a pak je znovu zahřejte.

2 Do dalšího rendlíku dejte marsalu, žloutky a cukr a dobře prošlehejte. Do žloutkového základu opatrně a pomalu vlijte horké ochucené mléko se smetanou a rozmíchejte. Směs vraťte na sporák a za mírné teploty vařte a míchejte stěrkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí se srazit – při sebemenším podezření odstavte hrnec z plotny a ihned tyčovým mixérem promixujte.

3 Přeceďte přes sítko, vlijte brandy a nechte vychladnout. Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do chladu. Nechte likér alespoň den rozležet, před podáváním vždy protřeste. Skladujte v chladu, kde vydrží zhruba půl roku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nejlahodnější jedlé dárky

Opojné vánoční likéry

Komentáře

Obrazek uzivatele
oh vaječný likér :o to tedy miluji... to je u mě znak že se blíží Vánoce :)

Přidat komentář