Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramboračka

Nejdřív povařte brambory a houby, zeleninu přidejte až na posledních pár minut, aby zůstala křupavá.

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    • velká hrst sušených hub
    • 2 lžíce másla
    • 1/2 cibule, najemno nakrájené
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • 1/2 lžičky drceného kmínu
    • 1 bobkový list
    • 1 vanička kuřecího vývaru
    • 1 menší mrkev
    • 1 kořenová petržel
    • plátek bulvového celeru
    • 3 stroužky česneku, drcené hrst sušené majoránky
    • 2 lžíce nasekané petrželky sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Houby propláchněte, dejte do kastrůlku, zalijte vodou a přiveďte k varu. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji asi 5 minut doměkka. Pak zaprašte moukou a míchejte, až mouka zezlátne.

2 Vlijte litr vody, chcete-li, přidejte i vývar z vaničky, kmín, bobkový list, nakrájené brambory a přilijte houby i s vodou, ve které se vařily (pokud se při vaření hub vytvoří pěna, seberte ji). Přiveďte k varu a vařte 15 minut.

3 Mezitím nakrájejte na kostičky mrkev, petržel a celer. Vhoďte do polévky a vařte ještě 5–7 minut. Pak do bramboračky prolisujte česnek, vsypte majoránku, stáhněte z ohně a přidejte nasekanou petrželku. Podle potřeby dosolte a opepřete. Nejlíp polévka chutná druhý den, když se rozleží.

NĚCO NAVÍC Pokud máte rádi husté polévky, můžete z bramboračky odebrat naběračku brambor a zeleniny, stranou promixovat dohladka a směs pak vlít zpátky do polévky. Před koncem varu lze polévku zahustit i 1 prošlehaným vejcem nebo hrstí krupice.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát s hruškami a nivou

Pekáček s masem a bramborami

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

Tvarohová pomazánka

Vdolky

Komentáře

Obrazek uzivatele
To je nejlepší bramboračka jakou jsem jedl!! Ještě jsem přidal špetku muškátového oříšku a asi dcl smetany. Doporučuji kmín drcený.

Přidat komentář