Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Dokonale připravený steak si žádá dokonalou přílohu – křupavé hranolky, luxusní kaši anebo na másle opečenou zeleninu. Přílohy můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami i s bylinkovým máslem. Steak si však můžete dát i jen tak s křupavou bagetou.

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Zelenina

Ingredience

    BRAMBOROVÉ HRANOLKY Z TROUBY

    • 800g červených brambor, oloupaných
    • 4 lžíce arašídového nebo olivového oleje
    • mořská sůl

     

    SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY

    • 800 g moučných brambor, oloupaných
    • olej na smažení
    • mořská sůl

     

    MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE

    • 1 kg moučných brambor (varný typ C)
    • cca 300 ml plnotučného mléka
    • 100 g másla
    • mořská sůl

     

    ZELENINA NA MÁSLE

    • 200g mrkve, nakrájené na plátky
    • 300g brokolice nebo květáku
    • 200g hrášku
    • 3 lžíce másla
    • mořská sůl

     

Příprava jídla

BRAMBOROVÉ HRANOLKY Z TROUBY (Pečení: 25 minut)

1 Brambory nakrájejte na zhruba 1cm silné plátky a ty pak na hranolky. Můžete je ale udělat i tenčí. 

2 Troubu předehřejte na co nejvyšší teplotu (230°C).

3 Hranolky vhoďte do hrnce s vroucí osolenou vodou a povařte 3 minuty. Slijte a promíchejte s olejem, aby byl každý hranolek pěkně obalený. Rozložte na plech v jedné vrstvě. Řádně osolte a pečte 20–25 minut dozlatova. Jednou dvakrát během pečení obraťte.

NĚCO NAVÍC

Zkuste přidat trochu rozmarýnu nebo jiné oblíbené koření. 

 

SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ HRANOLKY (Smažení: 15 minut)

1 Brambory nakrájejte na dlouhé hranolky silné cca 8 mm. Zalijte je vodou, pořádně vyperte, aby se z povrchu vyplavil veškerý přebytečný škrob, sceďte a osušte v čisté utěrce. Rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 120°C. Po částech v ní předsmažte hranolky dobleda, trvá to 6-10 minut. Rozložte je na papírové utěrky a nechte odsát tuk.

Před podáváním dosmažte v oleji rozpáleném na 180°C dozlatova a osolte.

 

MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Vaření: 20 minut)

1 Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a propláchněte. V hrnci zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a sbírejte pěnu (škrob). Slijte a vraťte předvařené brambory do hrnce. Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a na středním plameni uvařte doměkka. Mléko slijte a odložte. Brambory osolte, rozšťouchejte s máslem, přilijte horké mléko podle potřeby a ručním šlehačem našlehejte dohladka.

 

ZELENINA NA MÁSLE (Vaření: 10 minut)

1 Mrkev dejte vařit na páru. Po 5 minutách přidejte růžičky brokolice nebo květáku a vařte dalších 5 minut. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte předvařenou zeleninu a hrášek, osolte a za stálého míchání prohřejte.

NĚCO NAVÍC

Do mixu můžete použít i jiné druhy zeleniny, nebo naopak jenom jeden druh, třeba hrášek. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Biftek ze svíčkové a pepřová omáčka

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Rumpsteak a omáčka Ambiente

Studené omáčky ke steaku

Ochucená másla

Přidat komentář