Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborovo-pažitková polévka

Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším rustikálním jídlům správný šmak a drobné kvítky pažitky zase efektní vzhled.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 50 g másla
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 500 g brambor (varný typ C), oloupaných a nakrájených na půlky nebo na kostky
    • 1,25 litru zeleninového vývaru
    • 3 lžíce smetany ke šlehání (33%)
    • 1 velká hrst nasekané pažitky + další k podávání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • pažitkové květy na ozdobení (nemusí být)
    • zakysaná smetana a smetana ke šlehání (33%) k podávání

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo, vsypte cibuli a zvolna opékejte doměkka a dosklovita, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte brambory a zalijte vývarem tak, aby byly těsně pod hladinou. Přiveďte k varu a vařte, až brambory úplně změknou, asi 15 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka, ale dávejte přitom pozor, aby se vám polévka nezvrtla v lepidlo.

2 Pak přilijte zbývající vývar a 3 lžíce smetany ke šlehání. Podle chuti osolte a opepřete. Za stálého prošlehávání metlou prohřejte, ale už nevařte. Odstavte a vmíchejte pažitku.

3 Podávejte se zakysanou smetanou, pokapané smetanou ke šlehání, ozdobené další pažitkou a pažitkovými květy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špaldové noky s míchanými vejci a pažitkovým pestem

Česnekovo-pažitkové máslo

Přidat komentář