Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3324 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 123 g
Tuky 272 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát lze podávat samostatně i jako luxusní přílohu – například ke steakům či k rostbífu anebo k nedělnímu pečenému kuřeti.

Suroviny

nové či hezké salátové, varný typ A
lze použít i panenský olivový olej, na mírné omaštění
nejlépe směs různých tlouštěk, bez tuhých konců, silnější kusy vespod oloupané
ředkvičky 200 g
cca 2 svazky menších až středních, nakrájené na tenká kolečka
Na mušelínovou omáčku
podle chuti
máslo 170 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý, popř.trocha kajenského pepře
smetana 125 ml
ke šlehání (35-40%), ušlehaná

Postup

1

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, sceďte, podle potřeby podélně rozpulte a mírně omastěte máslem či olejem.

2

Mezitím na omáčku v žáruvzdorné míse prošlehejte metlou citronovou šťávu se žloutky. Posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Za stálého šlehání směs prohřejte. Pak po jedné přidávejte a zašlehávejte kostičky másla. (Šlehat je třeba soustavně.) Než přidáte další máslo, musí se předchozí vstřebat. Omáčka se nesmí přehřát, jinak se žloutky srazí! Odstavte, osolte a opepřete, podle chuti decentně dolaďte kajenským pepřem. Nakonec vmíchejte šlehačku.

3

Chřest uvařte v páře nebo ve vroucí osolené vodě al dente (cca 2–5 minut, nejdéle vařte nejtlustší výhonky, nejkratší dobu nejtenčí). Vyjměte, osvěžte studenou tekoucí vodou a jemně ho omastěte máslem či olejem.

4

Na servírovacím talíři či v mělké míse promíchejte brambůrky, chřest a ředkvičky. Podávejte smíchané s trochou omáčky, zbývající podávejte zvlášť v misce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč