Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Brambory na loupačku nejsou výhradně český vynález. Zkuste neobvyklou chilskou variantu – brambory s jemným solným povlakem chutnají jako pečené v popelu.

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:50
Pečení 0:15
Chuťovka Latinskoamerická

Ingredience

    • 2 kg malých pěkných brambor 
    • 100 g mořské soli
    • čerstvý smetanový sýr k podávání (např. lučina)

    NA OMÁČKU PEBRE

    • 2 upěchované hrnky koriandrových lístků, nasekaných nahrubo
    • 60 ml sherry octa
    • 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno 
    • 2 chilli papričky jalapeños, nakrájené nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno 
    • 180 ml nového panenského olivového oleje (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Brambory rozložte v jedné vrstvě do širokého kastrolu vhodného do trouby. Zvlášť promíchejte sůl se 2 litry vody, až se sůl rozpustí. Zalijte brambory, aby byly těsně potopené (nemusíte použít všechnu tekutinu). Na středním plameni přiveďte k varu. Ztlumte a zvolna nechte bublat, až se voda téměř vyvaří (brambory se nesmějí připálit) – trvá to 40–50 minut. Pak kastrol vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte dalších zhruba 15 minut, až slupka začne být vrásčitá, se solnou krustičkou. 

2 Mezitím si připravte omáčku. Rozmixujte všechny přísady kromě oleje na středně hrubo. Přesuňte do misky a promíchejte s olejem. Osolte podle chuti. Brambory podávejte horké, s čerstvým smetanovým sýrem a omáčkou pebre.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Tagliata s olivovou salsou

Dukka s novým olivovým olejem

Marinovaná mozzarella

Polévka frantoiana

Olivové beaujolais

reklama

Přidat komentář