Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

Vůči brokolici má spousta strávníků výhrady, ale nakonec si pochutnají, když ji rafinovaně ukryjete, jako jsme to udělali my.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Opékání 0:10
Zelenina

Ingredience

    • 4 vrchovaté lžíce směsi semínek a oříšků (např. dýňová a slunečnicová semínka, sezam, pistácie, piniové nebo nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy či mandle, loupané i ne...)
    • 100 g kuskusu (my jsme použili celozrnný)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • cca 200 g uzeného pološtiepku nebo haloumi, na širší plátky či na kousky + olej na opékání podle potřeby
    • 1 lžička (nebo podle chuti) za’ataru (nemusí být)
    • 150 g brokolice + 150 g květáku, obojí rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
    • 1/2 malé červené cibule, nakrájená natenko
    • 1/2 svazku hladkolisté petrželky, nasekaná nadrobno + k podávání
    • 1 citron, kůra najemno ostrouhaná a pak z 1/2 vymačkaná šťáva a 1/2 nakrájená na klínky

    NA DIP

    • 100 g čerstvého sýra, např. lučiny
    • 2–3 vrchovaté lžíce zakysané smetany pár kapek worcesteru (podle potřeby vegetariánského)
    • 1–2 stroužky česneku, drcené

Příprava jídla

1 V pánvi na středním ohni cca 2 minuty pražte směs semínek a oříšků (jen zlehka, nepřipalte je!), přesuňte je do misky.

2 Kuskus připravte podle návodu na obalu. Utřete přísady na dip, podle chuti osolte a opepřete. Sýr opečte z obou stran na pánvi dozlatova, podle potřeby na troše oleje. Přesuňte na talířek a odložte.

3 Kuskus načechrejte, promíchejte se za’atarem podle chuti a brokolicovo-květákovou rýží, červenou cibulí, petrželkou, citronovou kůrou a opraženými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Opět promíchejte. Pokropte šťávou z 1/2 citronu (nebo méně, podle chuti).

4 Podávejte s opečeným sýrem a dresinkem a zbývajícím citronem nakrájeným na klínky, ozdobené další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Blízkovýchodní koření za’atar můžete i vyměnit za egyptskou směs dukkah. Petrželku lze nahradit či doplnit libovolnými ,měkkými‘ bylinkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brokolicová polévka s celerem

Pizza s brokolicí a krevetami

Těstoviny s brokolicovým pestem

Jehněčí kotletky s brokolicí

Gnocchi zapékané s brokolicí a špenátem

Přidat komentář