Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Broskvová galetka

Při přípravě rustikálního koláče si nemusíte lámat hlavu s nerovnými okraji nebo nepravidelností. Ba naopak! Trocha ledabylosti mu nesmírně sluší!

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 galetku
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 450 g hladké mouky
    • 110 g krupicového cukru
    • 2 lžičky citronové kůry, najemno nastrouhané
    • 125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kostičky
    • 75 g sádla, vychlazeného a nakrájeného
    • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
    • 100 ml ledové vody
    • 60 g mandlové mouky, lehce nasucho opražené

    NA OVOCNOU NÁPLŇ

    • 75 g krupicového cukru
    • 1 lžička mletého kardamomu
    • 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 1 kg broskví, vypeckovaných a nakrájených na klínky

    NA DOKONČENÍ

    • 1 vejce, prošlehané
    • 1–2 lžíce krystalového (nebo jiného hrubšího) cukru

Příprava jídla

1 Mouku promíchejte s cukrem a citronovou kůrou, přidejte máslo a sádlo a rychle prsty propracujte, aby vznikla drobenka. Přidejte citronovou šťávu, vodu a pomocí vařečky nebo špachtle rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.

2 Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélníkový či oválný plát o síle 4–5 mm a přibližných rozměrech 30 x 40 cm. Přeneste na plech. Plát posypte mandlemi, ale kolem dokola nechte 4cm volný okraj. Dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C.

3 Připravte náplň. Ve velké míse smíchejte cukr s kardamomem a vanilkou. Přidejte broskve a opatrně promíchejte, aby se obalily cukrem. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Broskve rovnoměrně vyskládejte nebo nasypte na korpus posypaný mandlemi. Volné okraje těsta ohrňte přes broskve, potřete je rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte krystalovým cukrem. Pečte 10 minut, poté ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 35 minut dozlatova. Nechte před podáváním minimálně 10 minut zchladnout.

NĚCO NAVÍC
K broskvím můžete přidat i další druhy ovoce – jahody, maliny, borůvky, meruňky. Ovoce můžete také před pečením posypat sekanými ořechy (pistáciemi, mandlemi, lískovými oříšky...). Pokud chcete, aby se ovoce v koláči při podávání krásně lesklo, potřete ho po upečení nahřátým broskvovým (nebo meruňkovým) džemem zbaveným kousků ovoce. Galetku můžete podávat samotnou nebo se zakysanou smetanou, crème fraîche či kopečkem vanilkové zmrzliny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cranachan

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

Cheesecake brownies s třešněmi

Bezlepkové borůvkové muffiny

Přidat komentář