Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Broskvové koláčky

Koláčky z lásky! Ovšem na ozdobu koláčků můžete použít i jiné ornamenty - kolečka, hvězdičky, lístky, kvítky...

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 4 menší koláčky (o průměru 10 cm) či 1 koláč (o průměru 18–20 cm)
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 1 dávka základního těsta
    • hladká mouka na podsypání
    • 1 kg broskví
    • 2 lžíce škrobu
    • 3 vejce
    • 200 g zakysané smetany
    • 70 g třtinového cukru
    • 1/2 lžičky mletého kardamomu
    • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá 
    • 1 prošlehané vejce, na potření koláče 
    • 1–2 lžíce třtinového cukru na posypání (lze vynechat)

Příprava jídla

1 Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 4 mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo.

2 Těsto rozdělte na 4 díly a každým vyložte koláčovou formu o průměru 10 cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dna koláčků propíchejte vidličkou. Uložte na 30 minut do lednice.

3 Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na plát o síle 3mm. S pomocí vykrajovátka vykrájejte z plátu co nejvíce srdíček o velikosti přibližně 4 cm. Zbytky sbalte, propracujte, znovu rozválejte a vykrájejte a to celé opakujte do spotřebování těsta. Srdíčka skládejte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem a potom také uložte do lednice.

4 Troubu předehřejte na 180°C. Broskve vypeckujte, nakrájejte na tenké klínky a promíchejte se škrobem. Vejce prošlehejte se zakysanou smetanou, třtinovým cukrem, kardamomem a vanilkou. Nalijte krém na broskve a opatrně promíchejte. Vyndejte koláčové korpusy z lednice a naplňte je připraveným ovocem s krémem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a potom na vršky koláčků naaranžujte srdíčka tak, aby se překrývala jako na fotografii. Stlačte okraje k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláčků potřete vejcem a posypte cukrem.

5 Formy s koláčky položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut či dokud nejsou dozlatova. Před podáváním nechte minimálně 10 minut chladnout.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na křehké těsto

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Jablečný koláč s kořením chai

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Přidat komentář