Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brynzovník

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými slanými i sladkými koláči, které šikovně ‚čapkala‘ na plech a které jsme my děti chodily tajně ujídat,“ vzpomíná Helena Koťková. Brynzovník podle receptu její babičky je skvělý k pivu i vínu. Ochutnat jste ho mohli na Apetit pikniku.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na asi 10 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Slovenská

Ingredience

    • 200 ml mléka
    • 1 lžíce krystalového cukru
    • 42 g droždí
    • 400 g polohrubé mouky
    • 1 žloutek
    • 1 lžička soli
    • hladká mouka na podsypání

    NA NÁPLŇ

    • 300 g brynzy
    • 200 g másla, změklého

Příprava jídla

Na náplň smíchejte máslo s brynzou a dejte vychladit, náplň tak bude v těstě lépe držet.

2 Na těsto: do vlažného mléka nasypte cukr a rozdrobte droždí a vše rozmíchejte dohladka. Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte mléko s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, zbylé mléko a vypracujte těsto, nejdříve v míse a potom na válu. Těsto dejte zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout (stačí mu půlhodinka).

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na čtverec a doprostřed si naznačte menší čtverec, posunutý o 90 stupňů tak, aby rohy menšího čtverce ležely ve středu stran čtverce z těsta. Náplň rozetřete do tvaru tohoto vnitřního čtverce. Prázdné rohy těsta přeložte do středu, jako když skládáte obálku. Spoje přitlačte. Těsto nyní přeložte na polovinu, trochu rozválejte, přeložte znovu na polovinu (kratší strany k sobě), znovu trochu rozválejte a opět přeložte (tedy levou stranu k pravé, horní ke spodní a nakonec opět levou k pravé). Nelekejte se, když těsto během překládání popraská.

4 Připravený brynzovník dejte na plech vyložený pečicím papírem (můžete jej nechat, jak je, nebo dát do formy a rukama trochu vytvarovat) a nechte ještě chvilku kynout. Potom dejte péct asi na 45 minut. V průběhu pečení potírejte máslem nebo tukem, který vyteče z náplně.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Kančí paštika s kachními játry

Svatební koláčky

Raw brownies

Komentáře

Obrazek uzivatele
veľmi zaujímavý slaný koláč, pre leto ako stvorený, len na budúce dám 100 g masla a 400 g bryndze.

Přidat komentář